Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálták a pusztító 1964-es alaszkai szökőár kiváltó okát

2016. február 2. 16:30 MTI

A természet fél évszázados rejtélyét fejtették meg az Egyesült Államok Földtani Intézetének (USGS) kutatói: megtalálták a pusztító 1964-es alaszkai szökőár kiváltó okát. Egy vízfelszín alatt 350 méterre zajló földcsuszamlás keltette azokat a gyilkos hullámokat, amelyek a Prince William-öbölbeli Chenega falut lerombolták, 75 lakosából 23 halálát okozták.

<

A település lakóinak nem sok idejük maradt arra, hogy magasabban fekvő területre meneküljenek. Négy és fél percen keresztül rázta Alaszkát a Richter-skála szerinti 9,2 erősségű földrengés, amelynek epicentruma a falutól mintegy száz kilométerre volt. Négy perccel később csapott le a halálos szökőár Chenegára. A mérések kezdete óta a világon a második legnagyobb erejű földrengés kilenc ember halálát okozta Alaszka legnagyobb városában, Anchorage-ban, sokan a szökőárak hullámaiban lelték halálukat. A hatalmas földrengés szőnyegként gyűrte meg az óceáni talajt, a Csendes-óceánon végigfutó cunamit okozva.

George Plafker, a USGS geológusa, a nagy földrengés egyik első kutatója az intézet közleményében azt írta: a szakértők arra gyanakodtak, hogy a szökőár egy tenger alatti földcsuszamlás számlájára írható, ám nem voltak megfelelő adataik, amelyek alapján meghatározhatták volna a földcsuszamlás forrásának helyét és méretét. A Danny Brothers geofizikus vezette kutatócsoport hangradarral és talajradarral feltérképezte a közeli Dangerous Passage fjord víz alatti földcsuszamlásait. Így kapták meg az üledékrétegek keresztmetszeti képét, amely feltárta kialakulásuk történetét.

A kutatók három medencét találtak, amelyek mintegy 25 kilométer hosszan húzódnak, és egymáshoz képest egyre mélyülnek. Oldaluk meredek, gleccserek vájták ki őket, amikor alacsonyabb volt a tenger szintje. A medencék olyanok, mint edények sorozata, amelyeket különböző magasságban elhelyezkedő polcokra tettek - magyarázta Brothers. Ahogy a gleccserek visszahúzódtak, folyami üledék töltötte fel a tenger alatti medencéket. A földrengés a második medencét "borította ki".

"Amikor a földrengés megmozdította, a közbülső, üledékkel feltöltött, ezért instabil medence borulása váltotta ki a szökőárat" - magyarázta a kutatás vezetője. A labilis üledékréteg a meredek lejtőn át óriási földcsuszamlást okozva a harmadik medencébe zúdult. Ez az "üledéklavina" okozta azt a vízhullámot, amely Chenegát a földdel tette egyenlővé - mondta Brothers.

Az 1964-es földrengés és az azt követő szökőárak szerepet játszottak az Országos Szökőárjelző Központ létrehozásában, amelyet az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) működtet. A központ percekkel egy földrengés észlelése után figyelmezteti a nyugati part és Hawaii lakóit, hogy hatalmas hullám tart feléjük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták a pusztító 1964-es alaszkai szökőár kiváltó okát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra