Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kétezer éves színházat fedeztek fel Cipruson

2015. november 10. 09:48 MTI

Az időszámítás előtti 3. században épített színházat fedezett fel Cipruson egy ausztrál régészcsoport, a ciprusi régészeti hivatal szerint ez a legrégebbi színházépület a földközi-tengeri szigeten. Ennek az útnak a létezése igazolja, hogy Néa Páfoszt tipikus hellenisztikus stílusban építették.

<

A színházat i. e. 300-tól használták több évszázadon át, a 365-ben történt földrengésig. Az ásatást a Sydneyi Egyetem régészeti csoportja végezte az UNESCO világörökségi listáján szereplő Néa Páfosz-i helyszínen a sziget délnyugati részén. A feltárások során egy nyolcméteres római kövesutat fedeztek fel, amely a színházba vezető főútvonal volt - olvasható a régészeti hivatal közleményében.

"Ennek az útnak a létezése igazolja, hogy Néa Páfoszt tipikus hellenisztikus stílusban építették. A színház területén talált számos gránitoszlop-darab a kövesút jelentőségéről árulkodik. A közlemény szerint a Trójából származó gránitoszlopok ismertek a mediterrán oszlopsorok között. Nem meglepő, hogy Páfoszt, amely ebben az időben Ciprus fővárosa volt, római építészeti stílusban ékesítették. Néa Páfosz, Afrodité szent városa a páfoszi romvárosban található, amelyben számos ókori görög rom látható, köztük a híres páfoszi mozaikok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kétezer éves színházat fedeztek fel Cipruson

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra