Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Így élték túl a hajótörött tengerészek 1813-ban Alaszkában

2015. szeptember 10. 18:22

Egy amerikai-orosz vállalat Néva nevű fregattja 1813-ban az alaszkai Kruzof-sziget közelében elsüllyedt. A túlélőknek a tél ellenére közel egy hónapig sikerült életben maradniuk a kietlen, havas pusztaságban. A legújabb kutatások keretében a régészeknek sikerült megtudniuk, hogy mi módon élték túl a zord körülményeket, amíg meg nem érkezett a felmentő expedíció.

<

„Az 1813 januárjában elhagyott sziget nem változott túl sokat az elmúlt két évszázadban, ez az egyedülálló pillanatkép pedig hatalmas segítségünkre volt, hogy felvázoljuk, mi is történhetett 202 évvel ezelőtt Alaszka zord szigetén, és miként élhették túl a tengerészek a hideget” – mondta Dave McMahan régész, a Sitkai Történeti Társaság egyik tagja. (Sitka a közelben lévő egyik alaszkai város.)

A Néva 75 emberrel a fedélzetén 1812 augusztusában hagyta el az oroszországi Okhotszk kikötőjét, és fegyverekkel, valamint szőrmével a rakterében kelet felé vette az irányt. A kutatások szerint a matrózok három hónapon át hajóztak, ez időszak alatt több vihar, valamint betegségek és vízhiány nehezítette útjukat, amikor végre elérkeztek Alaszka partjaihoz, amely akkor (egészen 1867-ig) orosz gyarmat volt. A viharok jelentős sérüléseket okoztak a hajó kötélzetében, ennek ellenére úgy döntöttek, folytatják útjukat az eredeti terv szerint Sitka városa, a mai Glacier Bay Nemzeti Park déli része felé.

A Kruzof-sziget közelében, mindössze néhány tengeri mérföldre eredeti céljuktól a Néva egy zátonynak ütközött és gyorsan elsüllyedt. A legénység közül 28 ember ért partot a jeges vízben, közülük azonban csupán ketten hunytak el a szárazföldön, mielőtt megérkezett a segítség. (A 75 főből egyébként már a viharok következtében még a hajótörés előtt 15-en életüket vesztették.)

Az őshonos tlingit nép szájról szájra adott történeteinek segítségével McMahannek és kollégáinak sikerült lokalizálniuk a tengerészek szárazföldi táborát, amely közel volt ahhoz a helyszínhez, ahol a Néva elsüllyedt. A kutatók megtalálták a szigeten azokat a helyeket, ahol minden bizonnyal tüzeket gyújtottak, a tűzrakóhelyek körül pedig több tucatnyi használati tárgy mellett puskagolyókat, rézdarabkákat és még egy orosz bárdot is találtak. A kutatók szerint a matrózok a fegyverek kovából készült elsütő berendezéseinek, valamint különböző acéldarabkák segítségével gyújtottak tüzet, valamint ügyesen használták fel azokat az eszközöket, amelyek a hajó roncsaiból kerültek hozzájuk.

Jól látható volt, hogy a hajótöröttek mindent megtettek a túlélés érdekében, s kétségbeesetten alakítottak át minden, a roncsról származó anyagokat, hogy használhatóvá tegyék. Például a puskagolyókat „lefaragták”, hogy kisebb lőfegyverekbe is illeszkedjenek, a réz hulladékokból pedig horgokat készítettek a halak kifogására. „A leletek alapján elmondhatjuk, elég leleményesen improvizáltak a túlélők” – mondta McMahan. Sírhantokat ugyanakkor nem találtak, ami főként annak köszönhető, hogy a tlingiteknek szent területnek számít a sziget, és ezt a régészek igyekeztek tiszteletben tartani, és nem végeztek próbaásásokat.

Az alaszkai-öböl hullámsírjába merült Néva egykoron fontos hadihajónak számított, és tagja volt annak az orosz flottának, amely 1804-ben legyőzte a tlingiteket, ami lehetővé tette, hogy az orosz gyarmaton felépülhessen Sitka városa. A kutatók már két éve kutatják a túlélők táborát, és a tervek szerint jövőre is visszatérnek a szigetre. A hajóroncs pontos helyét még nem találták meg, jelenleg is zajlik a kutatás, amelyet jelentősen megnehezít a part menti vizeket behálózó tengeri hínár.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Így élték túl a hajótörött tengerészek 1813-ban Alaszkában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra