Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Jön az újabb Mandela-memoár

2015. március 24. 14:05 MTI

Jövőre kiadják Nelson Mandela újabb memoárját, amelyben a 2013-ban elhunyt világhírű politikus és emberjogi harcos a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökeként eltöltött éveinek küzdelmeiről ír. 

<

A brit Pan Macmillan könyvkiadó kedden jelentette be, hogy kiadja Nelson Mandela rendkívül népszerű, A szabadság útján címmel megjelent önéletírásának folytatását. A posztumusz memoár Nagy-Britanniában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Indiában és Ausztráliában 2016-ban kerül a boltokba, a megjelenés pontos dátumáról azonban nem tájékoztatott a kiadó. Egyelőre a kanadai és az amerikai kiadás jogairól sem született döntés.

A kiadó szerint a Nelson Mandela Alapítvány birtokában lévő kéziratot a politikus személyesen írta, de már nem tudta befejezni 2013-ban bekövetkezett halála előtt. Özvegye, Graca Machel kérésére a művet Nelson Mandela egykori tanácsadói fejezik be. Graca Machel elmondta, hogy a kéziraton férje 1998-ban, ötéves elnöki ciklusának végéhez közeledve kezdett dolgozni.

Mandela a korai éveiről, a dél-afrikai apartheidrendszer elleni küzdelmekről, illetve a börtönben eltöltött 27 évről szóló korábbi memoárja folytatásának szánta a könyvet. Az egyelőre cím nélküli műben a politikus "őszinte és lényeglátó" módon írt azokról a nehézségekről, amelyekkel elnökként kellett szembesülnie, és kitért a Dél-afrikai Köztársaságban továbbra is meglévő törésvonalakra is - fogalmazott a kiadó.

Nelson Mandela 1990-ben szabadult ki a börtönből, 1994-ben pedig pártjával megnyerte a választásokat. Az elnöki tisztséget 1999-ig töltötte be. Az ország korábbi elnökével, Frederik Willem de Klerkkel 1993-ban Nobel-békedíjat kapott az apartheidrendszer békés felszámolásáért, és a demokratikus Dél-Afrika alapjainak lefektetéséért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jön az újabb Mandela-memoár

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra