Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Fátimidák korából származó aranykincsre bukkantak hobbibúvárok

2015. február 18. 10:22 MTI

Véletlenül fedeztek fel felbecsülhetetlen értékű aranykincset hobbibúvárok Izrael partjainál. A Fátimidák korából származó, mintegy kétezer aranyérmét Ceaserea kikötőváros közelében találták. Ez a legnagyobb Izraelben valaha talált aranykincs - közölte kedden az ókori régészeti hatóság.

<

A felbecsülhetetlen értékű lelet kilenc kilogrammot nyom. A búvárcsoport először azt hitte, a megcsillanó fény csak játékpénzről verődik vissza. Miután azonban begyűjtöttek néhány darabot és megmutatták a búvárklub vezetőjének, az értesítette a hatóságokat. A maradék aranyérméket szakemberek hozták felszínre.

Feltehetően egy téli vihar felkavarta a tengerfeneket, így váltak láthatóvá az érmék. A Fátimidák 909 és 1171 között uralták a régiót. Kobi Scharwit tengerkutató szerint a kincs valószínűleg egy hajóroncsból származik, amely az adóból származó bevételeket szállította fedélzetén. A tenger fenekén végzett kutatások további információval fognak szolgálni a szakértők számára. A búvárok, akik felfedezték az értékes aranyat, nem részesülnek megtalálói jutalomban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Fátimidák korából származó aranykincsre bukkantak hobbibúvárok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra