Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kártérítést akarnak orosz nacionalisták a náci agresszió miatt

2015. február 4. 20:46

Gigaperre készülnek orosz parlamenti képviselők, akik munkacsoportot állítanak fel a náci Németország által a második világháborúban elkövetett anyagi károk felmérésére - az első becslések 3-4 ezer milliárd euróról szólnak. Sok esélyt azért nem látnak arra, hogy Berlin kártérítést fizessen az okozott veszteségekért.

<

"Németország semmiféle kártérítést nem fizetett a Szovjetuniónak a második világháborúban elkövetett brutalitásokért és az okozott károkért. Ugyan a jaltai nyilatkozat lehetővé tette, hogy Moszkva a szovjet megszállási övezetben lefoglaljon bizonyos német javakat, de azok többnyire ipari berendezések, bútorok és ruhák voltak - egyszóval hadizsákmány, ami nem kompenzálta a szovjet gazdaság által elszenvedett károkat" - nyilatkozta Mihail Gyegtyarjov, a szélsőjobboldali Oroszország Liberális Demokrata Pártjának (Liberal'no-Demokraticheskaya Partiya Rossii, LDPR) egyik vezetője az Izvesztyija orosz napilapnak.

A duma-képviselő emlékeztetett: anyagi jóvátételt csak a Német Demokratikus Köztársaság fizetett Moszkvának, az egyesített Németország nem. Gyegtyarjov felidézte, hogy a második világháborúban a Szovjetunió elveszítette nemzeti vagyonának 30 %-át, s rámutatott, hogy a náci agresszorok 1710 szovjet városban és 70 ezer faluban tettek komoly károkat, továbbá leromboltak 32 ezer gyárt és 100 ezer termelőszövetkezetet az 1941 júniusában megindított Barbarossa hadművelet során. A hatalmas anyagi veszteségek mellett a háború rengeteg áldozatot követelt. "Azt látjuk, hogy Németország kártalanította a holokausztban elhunyt 6 millió áldozatot, de nem vett tudomást a Szovjetunió által elszenvedett 27 milliós emberveszteségről - amiből 16 millió civil volt" - fogalmazott a képviselő.

A háborús veszteségeket vizsgáló munkacsoport felállításán dolgozó honatya elmondta, hogy az előzetes becslések szerint a náci Harmadik Birodalom által okozott kár 3-4 ezer milliárd euró lehet, s reményét fejezte ki, hogy további országok - elsősorban a volt szovjet tagköztársaságok, így Ukrajna és Fehéroroszország - is beállnak javaslata mögé, és kárpótlást követelnek Németországtól.

Bár a merész tervet többen is támogatják az orosz dumából, a képviselők elismerik: nehéz lesz elérni, hogy Berlin fizessen. Az orosz parlament védelmi bizottságának elnöke, Vlagyimir Komoyedo szerint az oroszoknak tudniuk kell, hogy Németország mennyire vetette vissza a Szovjetuniót a fejlődésben a háború alatt, tekintettel a pótolhatatlan emberi veszteségre.

Néhány képviselő azonban finomam szólva is borúlátó az esélyeket illetően, s arra emlékeztet, hogy a kártalanítás kérdését az ötvenes években már rendezték, amelynek felmelegítése azzal járna, hogy további problémák kerülnének felszínre. "Csak azt érjük el vele, hogy romlani fognak az orosz-német kapcsolatok, amelyek már így sem a legjobbak. Van más problémája Oroszországnak" - idézte a Rosszijszkaja Gazeta orosz lap Vlagyimir Dzsabarovot, a külügyi bizottság elnökhelyettesét. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kártérítést akarnak orosz nacionalisták a náci agresszió miatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra