Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Irak a világörökségek között látná már Babilont

2015. január 20. 16:22 MTI

A közelmúlt nyomainak eltörlése érdekében világörökségi védelmet akar Babilon romjainak az iraki kormány, amely teljesítette az ehhez szükséges első lépések rá eső részét.

<

Adel Sirsab iraki turisztikai és régiségekért felelős miniszter egy bagdadi sajtótájékoztatón elmondta, hogy hazája teljesítette kötelezettségét és határidőre elkészítette a világörökségi listára való felkerülés szempontjából fontos dokumentumokat, amelyeket az UNESCO-hoz küld el. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) korábban megállapodást kötött Irak és Bábil tartomány kormányzóságával arról, hogy a közel-keleti országnak helyi régészek és turisztikai szakemberek által készített értékelést kell benyújtania a négyezer éves település jelenlegi állapotáról.

Babilon az ősi Mezopotámia fővárosa volt. Az i. e. 4500-2500-ból származó sumér maradványokat őrző várost az emberiség egyik bölcsőjének tekintik, itt található egyebek mellett a babiloni oroszlán szobra, az ország egyik nemzeti jelképe. A Bagdadtól mintegy 100 kilométerre délre található várost két híres ókori uralkodó is királyi székhellyé választotta: Hammurapi (i. e. 1792-1750) és II. Nabukodonozor (i. e. 604-562), aki az antik világ hét csodája közé sorolt függőkerteket építtette.

A 80-as években Szaddám Huszein kolosszális újraépítési programot rendelt el Babilonban, amelynek keretében az ókori romokra régi épületek hasonmásait építették fel. A téglákra Irak egykori erős embere az ókori babiloni uralkodók szokását utánozva a saját nevét vésette rá. A területet 2003 és 2004 folyamán az Irakban lévő szövetséges erők támaszpontja vette körül, amelyet eredetileg a rablók és a vandálok elleni védelem jegyében emeltek. A nehéz katonai járművek súlyos károkat okoztak a területen, amelyen elhordták a halmokat és számtalan árkot ástak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Irak a világörökségek között látná már Babilont

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra