Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Durva hibát ejtettek a jubileumi kétfontoson

2015. január 20. 18:10

Történelmileg pontatlan az új brit kétfontoson látható jelenet, amelyen Földnélküli János angol király egy lúdtollal szentesíti a Magna Cartát - állítja egy brit történész.

<

Egy brit történész megkérdőjelezte az új brit 2 fontoson látható jelenet hitelességét, ugyanis ezen Földnélküli János (1199-1216) angol király egy lúdtollal a kezében látható a Magna Carta mellett. Marc Morris középkorász szerint a brit Királyi Pénzverde (Royal Mint) szakértői "gyermeteg hibát" ejtettek.

A Földnélküli János kegyetlenkedéseit megelégelő, majd felkelést szervező angol főurak 1215. június 15-én kényszerítették ki a jogaikat és kiváltságaikat rögzítő Magna Carta libertatum aláírását, amit az uralkodó királyi pecséttel, s nem lúdtollal szentesített, fejtette ki a szakember. A Magna Cartát („Nagy szabadságlevél”) János azért bocsátotta ki, hogy jogaik írásba foglalásával lecsillapítsa a súlyos adóterhek és a despotikus uralkodás miatt lázadozó angol nemeseket.

A dokumentum annak a szóbeli megállapodásnak a leirata, amit a király báróival kötött a Windsor melletti Runnymede mezején. A megállapodás rögzítette a korona hatalmának határait és leszögezte, hogy maga a király sem áll a törvény fellett. A dokumentum egyik leghíresebb passzusa rögzíti, hogy szabad embert csak vele egyező státusúak törvényes ítélkezése alapján lehet elfogni és javait is csak így lehet lefoglalni.

Az örökösödésből kizárt, Anglia franciaországi birtokait elvesztő, a Földnélküli mellett a katonai kudarcai miatt Puhakardú melléknévvel is illetett uralkodó azonban nem tartotta be ígéretét, mire polgárháború tört ki, amibe a franciák is beavatkoztak. Az angol főurak végül - akik tartottak attól, hogy egy francia trónkövetelő személyében idegen származású király lépjen az angol trónra - összezártak János mögött, ám a király 1216. október 18-án, seregének szervezése közben vérhast kapott és meghalt.

A Magna Carta libertatum kiadásának 800. évfordulójára a Royal Mint John Bergdahl angol művészt kérte fel az új kétfontos megtervezésére. A témában több könyvet (The Bigod Earls of Norfolk in the Thirteenth Century; King John: Treachery, Tyranny and the Road to Magna Carta) publikáló Morris azonban azt állítja, hogy az érme "történelmileg pontatlan". "János királyt lúdtollal ábrázolni gyermeteg hiba" - fogalmazott.

"A középkori királyok nem az aláírásukkal, hanem pecséttel hitelesítették az okleveleket - vagy éppen az egyik tisztviselőt kérték meg a feladatra. A Földnélküli János kezében látható toll e történelmi alapvetés nem kellő ismeretéből fakad" - fejtette ki a történész. A Royal Mint védelmébe vette a jubileumi kétfontost, mondván, a rajta látható kép nem valóságos, inkább "szimbolikus" jelentőségű.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Durva hibát ejtettek a jubileumi kétfontoson

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra