Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Porosenko eltörölte a szovjet hadsereg ünnepét

2014. október 14. 13:34 MTI

Petro Porosenko a szovjet múlttal való szakítás jegyében a haza védőinek napját február 23-ról október 14-re helyezte át kedden közzétett rendeletében. Míg az első dátum a Szovjet Hadsereg és a haditengerészet hivatalos ünnepe volt a Szovjetunióban, október 14-ét az 1942-ben létrejött Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) megalakulása napjának tekintik.

<

A rendelet értelmében az államfő új ünnepet hozott létre "az Ukrajna függetlenségének és területi egységének védelmében tanúsított férfiasság és hősiesség, a katonai hagyományok és az ukrán nép győzelmeinek tiszteletére, valamit a hazafias érzelmek erősítése érdekében", amelyet mostantól minden év október 14-én ünnepelnek. Egyúttal a dokumentumban semmisnek minősítette a 1999-es elnöki rendeletet, amelyben február 23-át a haza védői ünnepének nyilvánította Leonyid Kucsma akkori államfő.

Február 23-a a Szovjetunióban 1922-től a Vörös Hadsereg, majd később a Szovjet Hadsereg és a haditengerészet hivatalos ünnepe volt. A Szovjetunió széthullását követően lett a haza védőinek napja, amelyen tulajdonképpen azokat a férfiakat ünnepelték, akik a hadseregben vagy a rendvédelmi szerveknél szolgáltak. Az ukránok körében népszerű ünnep volt, általában szokás volt minden férfit felköszönteni ezen a napon, úgy, mint március 8-án a nőket. 

Viktor Juscsenko volt államfő - aki 2005-2010 között töltötte be az államfői tisztet - már tett kísérletet a szovjet hagyományok megváltoztatására, és december 6-át nyilvánította az ukrán hadsereg napjává. Az ukránok zöme azonban továbbra is február 23-án köszöntötte fel a férfiakat. 1999-től október 14-ét az ukrán kozákság napjaként ünnepelték. Egyben vallási ünnep is: a Szűz Mária oltalmának napja. Ugyancsak október 14-ét tekintik az 1942-ben létrejött Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) megalakulása napjának.

Kedden a nacionalista Szabadság párt mintegy háromezer híve gyűlt össze a kijevi főtéren, a Majdanon, ahonnan a parlament épülete elé vonultak, hogy követeljék az UPA elismerését a második világháború olyan résztvevőjeként, amely Ukrajna függetlenségéért és szabadságáért harcolt. A felkelő hadsereg elismeréséről szóló törvényjavaslat egyébként szerepel a parlament keddi plenáris ülésének napirendjén. Az UPA történelmi megítélése máig vitatott. A partizánsereg egy ideig együttműködött a náci németekkel, majd szembefordulva velük egyszerre harcolt ellenük és az előrenyomuló szovjet hadsereg ellen is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Porosenko eltörölte a szovjet hadsereg ünnepét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra