Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

3D-vel betűznek ki egy hettita szöveget

2014. október 2. 12:52

Háromdimenziós szkenner segítségével fognak kibetűzni egy hattuszaszi ásatás során előkerült, sziklába vésett hieroglif írást - számolt be a hurriyetdailynews.com angol nyelvű török hírportál.

<

Andreas Schachner ásatásvezető elárulta, hogy a kutatócsoport hamarosan megkezdi a hattuszaszi ásatás során felfedezett, 3500 éves hieroglif írás kibetűzését. A régészprofesszor Massimiliano Marazzi hettitológussal, a Nápolyi Egyetem kutatójával dolgozik együtt a szöveg háromdimenziós szkenneres vizsgálata során. 

A hettiták két különböző írásrendszert használtak: egyfelől az asszíroktól átvett ékírást, de emellett létezett a luvi hieroglif írás is. Az agyagtáblákra ékírásos, elsősorban kultikus szövegek kerültek, míg a sziklákra hieroglif jeleket véstek. A laboratóriumi vizsgálatokat követően a hieroglif írásról készült első fotókat várhatóan a következő hónapokban teszik közzé.

A hettiták országa volt az első igazi vaskori állam. A kiváló harci kocsisairól ismert birodalm az i. e. 14-13. század között élte fénykorát, fővárosukat, Hattuszaszt 1986-ban nyilvánították a világörökség részévé. A város lakossága egyes becslések szerint az ókorban a 40-50 ezret is elérhette. Az időszámításunk előtti 1180-as évek környékén a város elnéptelenedett, a fából és vályogból készült épületei az enyészeté lettek, mára csak a kőből épült templomai és palotái maradtak fenn.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

3D-vel betűznek ki egy hettita szöveget

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra