Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

I. világháborús osztrák-magyar temetőben imádkozik a pápa

2014. szeptember 12. 15:06 MTI

Üzenetértékű villámlátogatásnak nevezte el az olasz sajtó Ferenc pápa szombaton esedékes látogatását az északkelet-olaszországi Friuli Venezia Giuliában levő Fogliano Redipugliában, ahol az egykor itt húzódó első világháborús frontvonalon elesett olasz, osztrák és magyar katonák temetőjét keresi fel. 

<

Az egyházfő jelképes helyszínt választott az  I. világháború kitörésének idei századik évfordulójára való megemlékezéshez. Ferenc pápa a mai olasz-szlovén határnál levő, Goriziához közeli Foglianóban és az ezzel egybenőtt Redipugliában található katonai temetőt és katonai emlékművet keresi fel.

A jelenleg háromezer lakosú Fogliano Redipuglia neve a helyi nyelvjárásból és a szlovénből ered. A település olyan ismert első világháborús helyszínek közelében található mint Doberdo, az Isonzo folyó és a szlovén oldalon levő Caporetto.  

Ferenc pápa szombaton reggel érkezik meg Friuli-Venezia Giuliába, ahol Matteo Renzi miniszterelnök és a helyi olasz politikai és egyházi vezetők várják. Az egyházfő  első állomása a Foglianóban levő osztrák-magyar katonai temető lesz, ahol mintegy 2500 ismert és további 7000 ismeretlen katona nyugszik. Az osztrák-magyar katonai temetőbe Ferenc pápa egyedül lép be és csendes imát mond.

Ezután a Redipugliában levő  katonai temetőbe megy tovább, ahol több mint százezer olasz katona nyugszik, több mint felük szintén ismeretlen. Az 1938-ban létesített temető lépcsőszerűen emelkedik Redipuglia egyik dombján. A sírhelyeken a katonák neve helyett a nagybetűs PRESENTE (Jelen!) felirat szerepel. Itt a pápa szentmisét mutat be a világ minden háborújában elesett összes áldozatért. A misén többek között Bíró László magyar tábori püspök és a magyar tábori lelkészek koncelebrálnak Ferenc pápával. 

A pápa alig négyórás látogatását nem a Vatikán, hanem az itáliai első világháborús megemlékezésekért felelős olasz védelmi vezérkar szervezte. A magyar delegációt Hende Csaba honvédelmi miniszter és Győriványi Gábor magyar szentszéki nagykövet képviseli. A pápai látogatáson a magyar Honvédelmi  Minisztérium és a Katonai Ordinátus szervezésében katonai zarándokcsoport is részt vesz - mondta el Berta Tibor ezredes a Vatikáni Rádió magyar adásának.

Ferenc pápa látogatására százezresnél is nagyobb tömeget várnak nemcsak Olaszországnak ezen részéről, hanem Szlovéniából, Horvátországból és Ausztriából is. A zarándokokat az egyházfő arra figyelmeztette, hogy látogatása nem örömünnep lesz, hanem a háborúban elesettekért szól. Ferenc pápa az első világháború kitöréséről megemlékezve áprilisban a száz évvel ezelőtti egyházfő, XV. Benedek szavait idézte, miszerint "a békével semmi sem veszik el, a háborúval minden elveszik".

Tavalyi megválasztása óta Ferenc pápa a világbékét sürgeti. A Szíriáért 2013 szeptemberében tartott békeimán ezt kiáltotta: "Soha többé háborút!" - emlékeztetett az olasz sajtó, hangsúlyozva, hogy az egyházfő szombati imája ugyanúgy szól majd Irakért, Szíriáért és Ukrajnáért. A Corriere della Sera napilap szerint Fogliano Redipugliában Ferenc pápa mindenekelőtt arra akarja emlékeztetni egész Európát, hogy a két világháború utáni békénél nincsen nagyobb érték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

I. világháborús osztrák-magyar temetőben imádkozik a pápa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra