Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Már Clinton elkaphatta volna bin Ladent

2014. augusztus 5. 08:43

Előkerült egy felvétel, amelyen Bill Clinton egykori amerikai elnök arról beszél, hogy lehetősége lett volna elfogni Oszama bin Laden terroristavezért, de mivel az akció nagy számú civil áldozattal járt volna, végül lefújta azt.

<

Újabb érdekes részlet került napvilágra az Oszama bin Laden elleni hajszáról a minap. Az amerikai ABC news birtokába került felvételen Bill Clinton arról beszél, hogy bár hivatali ideje alatt lett volna lehetősége elfogni a rettegett szaúdi terroristavezért, mégsem tette, mert az nagy számú civil áldozattal járt volna.

A demokrata párti politikus ezt órákkal a World Trade Center és Pentagon ellen elkövetett 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat megelőzően, Melbourne-ben (Ausztrália) mondta el üzletemberekből álló hallgatósága előtt. "Majdnem megvolt. De ha elkapom, azzal egy Kandahár nevű afgán várost is el kellett volna pusztítani, 300 ártatlan civilt - nőket és gyerekeket - megölve, és akkor semmivel sem lettem volna nála különb" - fogalmazott Clinton.

Néhány órával Clinton beszéde után az al-Kaida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozattal sokkolta az Egyesült Államokat és a világot. A 2001. szeptember 11-én végbement terrortámadásban 2753 személy halt meg a World Trade Center elleni merénylet során, 184-en vesztették életüket Észak-Virginiában a Pentagon épületénél, valamint 40 ember hunyt el az United Airlines 93-as járatának lezuhanása következtében; az áldozatok többsége civil volt. Válaszul amerikai és brit erők október 7-én tálib és al-Kaida táborokat kezdtek bombázni, majd a katonai műveletek - immáron földi egységekkel - Afganisztán megszállásával folyatódtak.

Clinton beszédében valószínűleg arra az 1998. decemberi esetre utalt, amikor az amerikai hírszerzés úgy értesült, hogy a terroristavezér a kandahári kormányzó lakhelyén bujkál. A 9/11 Commission Report című, 2004-es jelentés szerint az elmulasztott lehetőség miatt néhány alacsony rangú amerikai tisztviselő bírálta az amerikai vezetést, de mint kiderült, bin Laden még a tervezett légi csapás előtt elhagyta óvóhelyét.

Washington 1999 májusában is fontolgatta a keresett terroristavezér célzott likvidálását, de az egymással ellentmondani látszó hírszerzési jelentések miatt végül lefújták az akciót. Bin Laden meggyilkolására a tűzparancsot végül Barack Obama adta ki 2011 májusában, ekkor az amerikai különleges erők végeztek a pakisztáni Abbotabádban bujkáló terroristával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Már Clinton elkaphatta volna bin Ladent

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra