Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Világörökség lehet a tengeri selyemút

2014. július 11. 12:05 MTI

Víz alatti régészeti lelőhelyek védelmébe fogott Kína, amelynek több érintett városa, illetve tartománya szeretné felvetetni az UNESCO világörökségi listájára az úgynevezett tengeri selyemútnak a Dél-kínai-tengeren áthaladó szakaszát.

<

Hajnan tartományi szakemberek a következő két évben elsüllyedt hajóroncsok feltárását fogják elvégezni a vitatott hovatartozású, de kínai igazgatás alatt álló Hszisa/Paracel szigetcsoporthoz tartozó Sanhu és Csinjin szigetek térségében - számolt be Vang Ji-ping, a helyi kulturális örökségvédelmi hivatal vezetője a Hszinhua hírügynökségnek.

Mint mondta, a környező területeken találtak már Csing-dinasztia (1644-1911) korabeli, építkezéshez használatos köveket és faragásokat. A rakomány valószínűleg szerencsétlenül járt kínai hajók terhe lehetett. Délkelet-Ázsia különböző részein a kínai bevándorlók gyakran építettek maguknak hagyományos kínai otthonokat, templomokat.

A Hszisa-szigetek közigazgatási központja, Szansa város az idén már egyfajta értékmegőrzési programot léptetett érvénybe két másik szigeten, illetve a hozzájuk tartozó vizeken, miután a szakemberek régészeti felméréseket végeztek. Az eddigi feltárások során porcelánok, faragványok és érmék kerültek elő a mélyből a Déli-, a Szung-, a Jüan-, a Ming- és a Csing-dinasztiák korából. Az ásatásokat szigorúan korlátozták egyrészt a fosztogatások miatt, illetve azért, mert sem szakemberből, sem anyagi forrásokból nem áll elegendő rendelkezésre.

A szakértők 136 víz alatti helyszínt azonosítottak azóta, hogy a világörökségi védelemmel kapcsolatos kezdeményezés hivatalosan is napvilágot látott. Ezek közül sok már szerepel a nemzeti örökség listáján. A kutatásokat mostantól az ugyancsak vitatott hovatartozású Nansa/Spratly-szigetek irányába kívánják kiterjeszteni - közölte Vang.

Kína egy víz alatti régészeti központot, egy munkaállomást és egy múzeumot is tervez a Dél-kínai-tengeren a tengeri selyemút vonalán és védelmében. E kereskedelmi útvonal a Csin- és a Han-dinasztiák idején alakult ki (i.e. 221-Kr.u. 220), kiindulópontja a keleti parton a Fucsien tartományi Csüancsou városa, ahonnan a Dél-kínai-tengeren és az Indiai-óceánon keresztül a Földközi-tengerig húzódik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Világörökség lehet a tengeri selyemút

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra