Múlt-kor.hu

15 évig készülne a maja nyelv szótára

2014. június 4. 18:49 MTI

A "klasszikus maja nyelv" szótárát akarják összeállítani egy 15 évig tartó projekt keretében német kutatók, akik szerdán Düsseldorfban ismertették terveiket. Kutatni kell a régi maja nyelv nyelvtanát és helyesírását is, ebben segítséget nyújthat, hogy a mai Mexikó és Guatemala területén 6-8 millió ember beszéli a maja nyelvet. 

A tízfős kutatócsoportnak az i. e. 250-től i. sz. 900 közötti időszakból származó hozzávetőleg 10 ezer feliratot kell megfejtenie és digitalizálnia, hogy elkészüljön a szótár - mondta Nikolai Grube, a projekt vezetője, hozzátéve, hogy a megoldás kulcsát még nem találták meg ahhoz, hogy a nyelv alapos megismerése révén bepillantást nyerjenek az európai hódítók érkezése előtti indián kultúrába.

Kutatni kell a régi maja nyelv nyelvtanát és helyesírását is, ebben segítséget nyújthat, hogy a mai Mexikó és Guatemala területén 6-8 millió ember beszéli a maja nyelvet. A modern és a régi változat összehasonlításával akarják rekonstruálni a klasszikus maja nyelvet.

A maja írásjelek 30-40 százalékát a mai napig nem fejtették meg - emlékeztetett Nikolai Grube, aki keresztrejtvényhez hasonlította a feladatot. "Minél többet kitölt az ember, annál egyszerűbb lesz kitölteni a fehér foltokat" - mondta. Néhány helyen azonban beletörik a nyelvbe a kutatók bicskája, de annyit már tudnak, hogy a klasszikus maja nyelvnek volt egy keleti és egy nyugati dialektusa.

Grube szerint lenyűgöző, hogy az egyes kontinensek fejlődésében hasonlóságok mutatkoznak: az ókori egyiptomi írás és a maja írás között strukturális hasonlóságokat fedeztek fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

15 évig készülne a maja nyelv szótára

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra