Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elkelt a kutyasétáltatás közben talált kaliforniai aranykincs fele

2014. május 29. 17:45 MTI

Elkelt a 11 millió dollár (mintegy 2,4 milliárd forint) értékűre becsült, 19. századi kaliforniai aranyérmékből álló gyűjtemény fele, amelyet kedd estétől kezdtek árulni két honlapon - közölték a szervezők.

<

A kutyasétáltatás közben talált, több mint 1400 érméből álló Saddle Ridge-kollekció darabjaiért kifizetett összeg az Amazon.com portálon már az első órában meghaladta az egymillió dollárt.

Az érméket tavaly tavasszal a birtokán meglelő, névtelenségbe burkolózó kaliforniai pár a megbízottja, Don Kagin érmeszakértő útján bocsátotta áruba. Kedden a San Franciscó-i régi pénzverdében bocsátottak árverésre néhány darabot, kedd éjjeltől pedig az Amazonon és a Kagins.com honlapon kezdték meg a kereskedést. A Kagins.com honlapon kedd éjfélig 2,4 millió dollár folyt be az eladásokból. A két honlapon a gyűjtemény fele talált gazdára, ám a legnagyobb értékű darabok közül még sok nem kelt el.

A 5, 10 és 20 dollár névértékű pénzérmék csaknem mindegyike az 1847 és 1894 közötti időszakból származik, zömmel San Franciscóban verték őket, ráadásul kitűnő állapotban maradtak fenn, valószínűleg sohasem kerültek forgalomba. Az aranypénzek között akadnak olyan ritkaságok, amelyek ára egyenként elérheti a majdnem egymillió dollárt.

A ládába rejtetett 1427 darab érmére egy ösvény mellett bukkant rá a földjén a kaliforniai házaspár, amely a kincsvadászoktól tartva nem fedi fel kilétét. Néhány érme kivételével, amit maguknak tartanak meg, a többit áruba bocsátották.

Az érmék eredetét egyelőre homály fedi. A találgatások szerint Jesse James, a vadnyugati bandita vagy a rettegett kalóz, Black Bart rejtette el. A San Franciscó-i pénzverde cáfolta azt a verziót, hogy azokat az érméket találták volna meg, amelyeket Walter Dimmick, a pénzverde egykori alkalmazottja lopott el 1901-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elkelt a kutyasétáltatás közben talált kaliforniai aranykincs fele

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra