Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Arcokat véstek az ősi rituális faragványra

2014. március 13. 08:54

Régészek Szíria déli részén egy ősi csontfaragványt tártak fel, amelyen két emberi arc látható. Minden bizonnyal temetkezési rituálé része volt.

<

A mintegy kilencezer éves leletet egy ősi, dél-szíriai nekroplisz mellett találták meg, ahol mintegy harminc, fej nélküli ember alussza örök álmát. "Szokatlan, egyedülálló felfedezés" - fogalmazott Frank Braemer, a párizsi Centre National de la Recherche Scientifique régésze.

A csontdarabot Dél-Szíriában, a Tell Qarassánál folyó 2007-2009-es ásatások során tárták fel. A lelőhelyen egy mesterséges domb állt, amit több ezer év alatt hordtak össze az ott élők. Ugyan a szíriai polgárháború kitörése óta számos régészeti emléket dúltak fel a kormánycsapatok és a felkelők, Tell Qarassa szerencsére eddig megúszta a pusztítást.

A régészeti bizonyítékok szerint a terület lakói a történelem első földművesei lehettek, akik tönkebúzát, árpát, csicseriborsót és lencsét fogyasztottak, mellette pásztorkodtak, illetve kecskére, gazellára, vaddisznóra és szarvasra vadásztak - írják a kutatók az Antiquity márciusi számában.

Miután az elhunytakat és a faragványt eltemették, valószínűleg valaki kiásta és a település egyik lakott részére vitte őket. A leletet egy őstulok bordacsontjából faragták és 12 centiméter hosszú. Két, lecsukott szemű emberi arcot véstek rá; mindkét végénél eltörték, így lehet, hogy több arc is díszítette. A csontfaragvány temetkezési rituálé része volt, a rajta látható két véset pedig az emberi fej egyetlen naturalista ábrázolása Szíriának ezen részéből, illetve a korból.

A pálca rendeltetése és szimbolikája ismeretlen. Sokkal többet egyelőre Braemer sem tud mondani róla: "Az egyértelmű, hogy temetkezési rituáléhoz köthető, de hogy pontosan milyenhez, lehetetlen megmondani" - fogalmazott. Szintén nem világos, miért ásta ki valaki és vitte magával a település másik végébe; felmerült, hogy így akart tisztelegni az ősök emléke előtt, a másik lehetséges magyarázat a legyőzött ellenfelek fejeinek mintegy trófeaként való használata.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Arcokat véstek az ősi rituális faragványra

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra