Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét múmiát rejtett a középkori "mágikus" kripta

2013. december 19. 14:00

Hét, természetes úton mumifikálódott tetemet rejtett az a kilencszáz éves kripta, amelyet a dongolai romváros kolostorában tártak fel az afrikai Szudánban lengyel régészek. 

<

Dongola a Nílus keleti partján, Wadi Al-Malikkal szemben található. Az eredetileg erődnek épült, később a Darfúr és Kordofán felé induló karavánok gyülekezőhelyévé előlépő ősi szellemváros a negyediktől a tizennegyedik századig a keresztény, a mai Dél-Szudántól Egyiptomig húzódó Makuria fővárosa volt annak összeomlásáig.

Makuria virágkora a késő 8. és a 12. század közé esett, a királyságnak ebben az időben sikerült jó viszonyt kialakítani északi szomszédjával, az Egyiptomot uralma alatt tartó síita Fátimida-dinasztiával, amelyhez kereskedelmi kapcsolatok is fűzték. Az arab krónikások ódákat zengtek a Makuriában látott keresztény kolostorokról - s bár ezek leírása sokszor túlzóak, a régészeti kutatások - például a nemrégiben Banganartiban feltárt középkori templom esetében - olykor alátámasztották a kortárs beszámolókban leírtakat.

A lengyel archeológusok 1964 óta folytatnak ásatásokat a térségben. A dongolai kolostor kriptájának feltárása az idei év egyik szenzációja volt, összesen hét múmiát találtak benne; egyikőjük - hogy pontosan melyik, az egyelőre nem tisztázott - Georgios püspök, a királyság valaha élt legnagyobb vallási vezetője lehet. A teteme mellett megtalált sírfelirat szerint 1113-ban, 82 éves korában hunyt el.

A kripta fehérre meszelt falára fekete tintával, görög és kopt nyelven írtak. Máté, Márk, Lukács és János evangéliumából láthatók részletek, illetve néhány mágikus név, jel és egy ima is olvasható a falakon; utóbbi arról szól, hogy miután a Szűz Mária meghalt, Jézussal együtt felemelkedett a mennybe. A feliratok - amelyek szerzője a kéznyomát a kripta három vagy négy falán is ott hagyó 'Ioannes' - valószínűleg az élők sorából eltávozottak lelki békéjét védték a Gonosz ellen - vélik a kutatók.

A kriptában összesen hét, természetesen úton mumifikálódott férfi teteme látható - mondta el Robert Mahler, a Varsói Egyetem antropológusa. A kriptát valószínűleg lezárták az utolsó temetkezést követően. S bár öltözetükből nem sok maradt, Barbara Czaja-Szewczak textilkutatónak sikerült megállapítania, hogy a férfiak egyszerűen öltözködtek és főleg vászonruhát viseltek.

A kriptát először 1993-ban találták meg a Stefan Jakobielski vezette lengyel régészek, de csak 2009-ben kezdték szisztematikusan feltárni. A munka során a múmiákat kiemelték és alapos vizsgálat alá vonták, a falakat megtisztították, a szövegeket pedig tanulmányozni kezdték; a szakértők most azt tervezik, hogy egy új könyvben számolnak be kutatásaik eredményeiről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét múmiát rejtett a középkori "mágikus" kripta

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra