Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Gleccserolvadás fedi fel az elveszett katonai repülőgép titkát

2013. július 15. 08:52

Egy alaszkai gleccser olvadása folyamatosan fedi fel a több mint hat évtizeddel ezelőtt lezuhant katonai repülőgép tragédiájának titkait. A tavaly nyáron megtalált gép egy alaszkai hegynek csapódott 1952 novemberében, 52 ember veszett oda. Sokan a rossz időjárást okolják.

<

1952 novemberében az Air Force egyik, C-124 Globemaster II típusú teherszállító gépe nekicsapódott az alaszkai Mount Gannett-nek, halálát okozva ezzel annak az 52 főnek, amely a fedélzeten tartózkodott. Az Anchoragetól 65 kilométerre keletre található Colony gleccser először tavaly nyáron fedte fel 60 éve őrzött titkát, amikor az Alaszkai Nemzeti Gárda gyakorlata során arra repült.

A Washington állambeli McChord-i légi bázisról induló járat 1952. november 22-én 41 utassal és 11 fős személyzettel a fedélzeten tűnt el. A kutatók úgy vélik, a lezuhant gépet a hó gyorsan belepte, s a gleccser is évtizedekre magába olvasztotta a maradványokat. Korabeli jelentések szerint 1952 novemberében ez volt a harmadik gép, ami Alaszka felett tűnt el, és a hatodik, ami a Csendes-óceáni térségben veszett oda.

„Nem sokkal a balesetet követően egy 12 fős katonai csapat háromszor is a szerencsétlenül jártak keresésére indult, azonban a rossz időjárás meghátrálásra kényszerítette őket” – mondta Tonja Anderson, akinek nagyapja, Isaac Anderson is a pusztulásra ítélt gépen utazott. A tudósok számításai szerint a katonai gép valószínűleg teljes sebességgel repült, amikor a Mount Gannett-nek ütközött, ahol a havas és sziklás lejtőkön lecsúszva felrobbant. Csupán a farok maradt egészben, de az azonosításhoz ez éppen elég volt.

A tavalyi munka után idén nyáron ismét visszatértek a területre a szakértők, hogy újabb maradványok után kutassanak, hiszen a jég mozgása egy év leforgása alatt további leleteket tolhatott a felszínre, magyarázta Gregory Berg antropológus a sajtótájékoztatón az újságíróknak.

Az eddig összegyűjtött tárgyi emlékek között találtak már iránytűt, horgászfelszerelést, túlélési készletet, öltönyt, hoki korongot és cigarettát is. Ezek az emlékek valószínűleg egy múzeumi szobába kerülnek majd, mondta Doug Beckstead, a kutatómunkában segédkező történész. Emberi maradványokról is szó esett a tájékoztatón, ahol Berg elmondta, hogy a hideg időjárás és a jeges környezet hihetetlenül jól megőrizte a holttesteket.

A maradványokat és a szerencsétlenül jártak hozzátartozóinak DNS-ét egy hawaii laboratóriumba fogják szállítani elemzésre, ahol teljes bizonyosságot szerezhetnek a kutatók az elhunytak személyazonosságáról. „Eddig még nem sikerült azonosítanunk egyik áldozatot sem, hiszen a teljes laboratóriumi munka több hónapot, akár évet vesz igénybe” – mondta Lee Tucker, az azonosítást végző laboratórium szóvivője.

A terepen járó kutatóknak nagyon veszélyes helyeken kell mozogniuk, hiszen a lábuk alatt halálos szakadékok és alig észrevehető, jeges vízzel teli gödrök lehetnek, miközben megpróbálnak minél több leletet összegyűjteni. A gleccser mozgásával folyamatosan újabb maradványok bukkannak elő a hó alól, eddig azonban kevés lelet áll rendelkezésükre, például a 47 méter hosszúságú tehergépnek csupán egy kis részét találták meg eddig a kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Gleccserolvadás fedi fel az elveszett katonai repülőgép titkát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra