Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

2500 éves sírt találtak Szerbiában

2013. június 18. 14:07

Egy általános régészeti terepbejárás során vaskorból származó, késeikkel és lándzsáikkal eltemetett harcosok maradványait fedezték fel a délkelet-szerbiai Pirot mellett. A felfedezés egyedülálló, mivel korábban hamvasztva helyezték örök nyugalomra a közösség tagjait.

<

Az elmúlt két évben Pirot külvárosában a régészek feltárták a kétezer éves legendás út, a Via Militaris egy részét, továbbá Dimitrovgrad mellett néhány római mérföldkövet is felfedeztek. Mirjana Blagojevic, Szerbia Műemlékvédelmi Intézetének tanácsadó régésze, aki az ún. 10-es páneurópai folyosó, azaz az egyik fő európai közlekedési útvonal terepbejárását vezeti, elmondta, hogy munkatársaival egyedülálló, vaskorból származó 2500 éves harcosokat fedeztek fel Sinjac falu mellett.

„Három harcos csontvázát találtuk meg a sírban, ahonnan a maradványok mellől lándzsák, kések, vasfibulák, bronz díszek, szegecsek és lábdíszek kerültek elő” – mondta Blagojevic. Predrag Pejić, a piroti Ponisavlje Museum régésze kiemelte, hogy ez egy rendkívül fontos felfedezés. „Bár rengeteg még ennél a leletnél is régebbi sírokat találtunk a térségben, azonban az elhunytakat máshol mindig elhamvasztották egy halotti máglyán, így ez az első alkalom, amikor a közösség tagjai egész testeket földeltek el” – hangsúlyozta Pejić.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	2500 éves sírt találtak Szerbiában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra