Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

70 évet várt a kitüntetésre, 90 percig szoríthatta

2013. május 21. 14:12

70 évet várt kitüntetésére a brit Királyi Haditengerészet egyik veteránja, de nem sokáig örülhetett neki: az Arctic Star kézhezvétele után másfél óra múlva elhunyt.

<

A 89 éves Herbert Jacobs egyike volt azon több ezer veteránnak, akik Churchill szavai szerint a „világ legveszélyesebb útvonalát” tették meg az Arctic Convoys tagjaként a második világháború éveiben. A konvojok az Északi-tengeren haladtak, célállomásuk Murmanszk, illetve Arhangelszk volt. A hajókaravánoknak – összesen 78 tette meg az utat 1941 augusztusa és 1945 májusa között – az út során veszélyes közelségben kellett elhaladniuk Norvégia németek által megszállt partjai mellett.

Miután a náci Németország 1941. június 22-én megtámadta a Szovjetuniót, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok elkezdett hadi- és egyéb felszereléseket szállítani Moszkvának. Ebben vállaltak szerepet a konvojok, amelyek tengeralattjárók és jéghegyek között manőverezve tették meg az életveszélyes utakat; a misszió során 85 kereskedelmi hajó és 16 hadihajó veszett oda.

A már haldokló idős férfi nevében fia, Mike kereste meg az illetékes hatóságokat, hogy apja még életében, két héttel a hivatalos ceremónia előtt hozzájusson az első ízben kiosztandó Arctic Star medálhoz. A konvojok hősei érdemeinek elismerését a veteránok évtizedek óta sürgették a mindenkori brit kormánynál, de a David Cameron vezette kabinet csak most szánta el magát a lépésre.

Jacobs – aki 15 éves korában, 1939-ben csatlakozott a brit Királyi Haditengerészethez és két évig szolgált a HMS Sheffielden – még egy ideig a kezében tarthatta a bronzból készült, hatágú csillagot, másfél órával később azonban távozott az élők sorából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	70 évet várt a kitüntetésre, 90 percig szoríthatta

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra