Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Gandhi, a béke követe

2013. február 1. 08:54

Idén volt 65 éve, hogy egy vallásos fanatikus meggyilkolta Mohandász Karamcsand "Mahátma" Gandhit, a nemzet atyját, India felszabadítóját. A függetlenségi mozgalom és a Kongresszus Párt egykori vezetője fegyvertelen harcot, "együtt nem működést" hirdetett a brit gyarmatosítókkal szemben, polgári engedetlenségi mozgalma bojkottálta a brit intézményeket és árukat, többször került börtönbe és folytatott éhségsztrájkot. Két célja, a függetlenség és népe felemelése közül Gandhi az elsőt maradéktalanul elérte, a második azonban csak részben valósult meg. Egy archaikus, egyenlősítő társadalomról álmodott, ahol nincs szegénység, de modern nagyipar sem, olyan közösséget akart, ahol mindenkinek jut megélhetés, étel és ruha. Érdekességek Gandhiról.

<

Nem Indiában kezdte az ellenállást

Gandhi 1888-ban hagyta el Indiát, és Londonba ment, hogy jogot tanuljon. A Nagy-Britanniában töltött idő alatt a helyi szokások és az otthoni hagyományok közt őrlődött, de a vallási előírások betartásával egész életében küszködött. Amikor 1891-ben hazatért, jogászként próbált elhelyezkedni, de miután kudarcot vallott, Dél-Afrika felé vette az irányt, ahol a faji megkülönböztetéssel szembesülve az itteni indiaiak szószólója lett.

Amikor 1906-ban a brit hatóságok egy megalázó, diszkriminatív rendeletet adtak ki, a Gandhi vezette indiaiak a megtorlást is vállalva tiltakozásba kezdtek. Az erőszakmentes ellenállás, a szatjágraha eredménnyel járt, a rendeletet 1914-ben visszavonták. Gandhi ezt követően távozott Dél-Afrikából és hazatért Indiába, ahol az erőszakmentes mozgalom élére állt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Gandhi, a béke követe

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra