Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Andy Warhol-kiállítás Kínában Mao-képek nélkül

2012. december 18. 14:33 MTI

Sajtóértesülések szerint Andy Warhol kínai kiállításának nem lesznek részei a művész Mao Ce-tungot ábrázoló képei, azok bemutatását ugyanis a pekingi kulturális minisztérium nem engedélyezte.

<

A művész eddig legnagyobb vándorló kiállításán több mint 300 műalkotást, így képeket, fényképeket, rajzokat, háromdimenziós installációkat és filmeket mutatnak be. A 2012-2014 között Ázsiában túrázó, 15 perc halhatatlanság címet viselő tárlat Szingapúrban, Hongkongban, Pekingben, Sanghajban és Tokióban lesz majd látható.

A kiállítás részeként Warhol híres képeit, Marilyn Monroe-t vagy Jackie Kennedyt bemutató nyomatait is láthatja majd az ázsiai közönség, ugyanígy Mao Ce-tungról, a Kínai Kommunista Párt vezetőjéről készült tíz képét, utóbbit ugyanakkor kizárólag a szárazföldi Kínán kívül.

Sajtóértesülések szerint a pekingi kulturális minisztérium nem engedélyezte a Maót ábrázoló képek kiállítását, ezt a minisztérium maga még nem, az ügyhöz közel álló sanghaji források viszont már megerősítették. A lépés azért meglepő, mert Mao Ce-tung kultusza virágzik Kína nagyvárosaiban: számos boltban lehet kapni az ország egykori első emberét ábrázoló pólókat, festményeket, kulacsokat, hűtőmágneseket, de akár Maós hamutálat vagy söralátétet is vehetnek a vörös nosztalgiát érzők.

A cenzúra ellenére komoly sikert várnak a kiállítástól a szervezők: Szingapúrban 175 ezren látogatták meg, a hongkongi zárás után Pekingben és Sanghajban a remények szerint mintegy kétmillióan lesznek kíváncsiak rá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Andy Warhol-kiállítás Kínában Mao-képek nélkül

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra