Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Benedek István

2012. december 11. 11:31

Budapest, 1915. január 17. – Velence, Olaszország, 1996. június 9.

<

Benedek Elek meseíró unokája Benedek István az első világháború közepén látta meg a napvilágot a magyar fővárosban. A kitűnő írói vénával megáldott kutató az utolsó polihisztorok egyike volt. Már gyermekkorában megjelentek írásai erdélyi gyermekújságokban, 25 évesen pedig már orvosdoktori cím birtokosának mondhatta magát.

A második világháború éveiben Csepelen kórházi orvosként tevékenykedett, a háború után pedig pszichológiát tanított a Kolozsvári Egyetemen, majd az Országos Ideg- és Elmegyógyintézet főorvosa lett. Az 1956-os forradalom után internálták, majd Budapestre visszakerülve pszichoterápiás szakrendelést vezetett.

Benedek István élete során több tudományágban is jeleskedett. Kutatta az ösztön és a bűnözés lélektani kapcsolatait, aktív túrázóként szerzett élményei hatására pedig a hegymászás történetét kezdte boncolgatni. Mindemellett számtalan munkájával gazdagította a magyar regényirodalmat, amelyek többségébe ügyesen belecsempészte a pszichológiai szálakat is.

Kutatta a darwinizmust és az élőlények eredetével foglalkozó lamarckizmust is. Érdekelte a felvilágosodás utáni francia kultúra, Rousseau-ról 1978-ban egy könyvet is kiadott. Orvostörténeti tevékenysége immáron a hatodik a sorban: Semmelweis Ignác élettörténetének megírásával az „anyák megmentője” életének és különösen halála bizonytalan körülményeinek feltárására vállalkozott. Vállalva az orvosi szakma vádaskodásait, nem fogadta el azt a tényt, hogy Semmelweis vérmérgezésben hunyt el.

A rendszerváltozás utáni évek politikai vitáiba gyakran beszálló Benedek a művelődéstörténetben és az irodalomtörténetben is maradandót alkotott. A halál az olaszországi Velencében érte a gyermektelen polihisztort.

Főbb művei:

• Csavargás az Alpokban 1958.
• A darwinizmus kibontakozása 1961.
• Természettudomány a francia felvilágosodásban 1965.
• Semmelweis és kora 1967.
• Párizsi szalonok 1969.
• Varázslás és orvoslás az azték, maya és inka birodalomban 1976.
• Hippokratésztől Darwinig 1986.
• Tibeti orvoslás és varázslás 1987.
• Ady Endre szerelmei és házassága 1992.
• Véderővita 1993.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Benedek István

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra