Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az FBI és Hitler 1945 után

2012. október 26. 19:27

1945. április 30-án, a második világháború utolsó napjaiban a Harmadik Birodalom vezetője, Adolf Hitler feleségével, Eva Braunnal az oldalán öngyilkosságot követett el. A Führer fejbe lőtte magát, társa pedig egy ciánkapszula bevétele után hunyt el. Hitlernek az embereivel közölt utasítása - hogy mit is kezdjenek halála után a maradványaival -, valamint a szovjet politikai jelentések alapján a pletykák és összeesküvés-elméletek olykor a háború után is tartották magukat. A jelentésekben gyakran helyet kaptak olyan szóbeszédek, miszerint Adolf Hitler valójában nem halt meg, s egy másik kontinensen éli tovább mindennapjait. A pletykákon alapuló elméletekben olyannyira hittek, hogy egy külön aktát nyitottak az FBI-nál, amelyet csak 1973-ban zártak le.

<

Nincsenek megcáfolhatatlan tények

A náci vezető halálát az Egyesült Államokban egyáltalán nem kezelték nyilvánvaló és megcáfolhatatlan tényként. A nyilvánosságra hozott FBI-dokumentumok szerint a legendásan gyanakvó J. Edgar Hoover vezette nyomozóiroda közel három évtizeden át tartott fenn dossziét Hitler feltételezett életben maradásáról és életének lehetséges helyszíneiről. A nyomozók 752 oldalnyi dokumentumot gyűjtöttek össze. Ezekben gondosan megvizsgálták azokat az eseteket, amelyek gyanúra adhattak okot Hitler életben maradásával kapcsolatban.

A Führer parancsa értelmében saját és felesége halála után maradványaikat el kellett hamvasztani. Emberei követték utasítását, amelyet a szemtanúk állításai is megerősítettek. Elmondásuk szerint Hitler kívánságát szó szerint teljesítették: kivitték a testeket a bunkeren kívülre, lelocsolták benzinnel és felgyújtották. A tűz ugyan nem tette teljesen hamuvá a maradványokat, de beazonosítani már nem sikerült őket.

Ez a beszámoló bizonyult végül a konspirációk melegágyának. A közvetlen bizonyítékok hiánya megnyitotta az összeesküvés-elméletek csapjait, amelyeket a szövetségi nyomozóiroda egytől egyig megvizsgált, semmit sem hagyva figyelmen kívül. A beérkező levelek és bizonyítékok tucatjai leginkább arról szóltak, hogy a Führer túlélte a háborút és a világ egy másik pontján él.

J. Edgar Hoover FBI-igazgató

Miután J. Edgar Hoover FBI-igazgató néhány komolyabbnak tűnő informátorától úgy értesült, hogy Hitler és Eva Braun feltételezett öngyilkosságuk után még mindig élnek, vonaton utaznak vagy éppen egy csendes virginiai város kávézójában ücsörögnek, elszánta magát, hogy egyszer és mindenkorra levadássza a hírek szerint a Harmadik Birodalom felélesztésén igyekvő náci vezért.

A Lindbergh-bébi elrablása óta nem nyomoztak olyan alaposan és kitartóan az amerikai rendfenntartó erők, mint tette azt a negyvenes évek végén és az ötvenes évek elején az FBI Adolf Hitler esetében. A világhálón is közzétett több mint 700 oldalas szövetségi nyomozóhivatali akta bizonyítja: Hoovert nem győzték meg a Hitler 1945. április 30-ai öngyilkosságáról szóló, elsősorban a szovjetektől érkező jelentések.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az FBI és Hitler 1945 után

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra