Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Asszír lelőhelyet találtak Irakban

2012. október 3. 16:25

Észak-Irakban dolgozó régészek egy eddig ismeretlen asszír lelőhelyre bukkantak a kurd Arbil tartomány régiségügyi hivatala mellett.

<

Az Észak-Irakban ásatásokat végző régészek éppen egy temető területén exhumálták az elhunytak csontjait, amikor megtalálták az eddig ismeretlen régészeti lelőhelyet.

A nemzetközi kutatócsapat még mélyebbre ásva azt láthatta, hogy további két olyan réteg felett állnak, amely a közel-keleti ország asszír örökségéről tanúskodik – adta hírül az iraki al-Zaman című lap hétfőn.

Az ásatások során kiderült, hogy a sírokban fellelt csontok a Szászánidákhoz tartoztak; a perzsa dinasztia az előtt uralkodott a mai Irak területén, hogy az országba betörő muszlim arab törzsek kiűzték őket az Arab-sivatagból a 7. században.

Eddig csak a téglából készült bolthajtás és az asszír réteg úgynevezett folyosói kerültek felszínre. Haydar Hassan tájékoztatása szerint amerikai, német, holland, lengyel és görög archeológusok dolgoznak Irak északi részén, de azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy melyik csapathoz köthető a felfedezés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Asszír lelőhelyet találtak Irakban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra