Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Reagan lányára is ráállította az FBI-t

2012. szeptember 4. 10:35

Amikor 1961-ben Ronald Reagan nyilvánosságra hozta politikai nézeteit, arra figyelmeztetett, hogy ha nem avatkoznak be, a kormány az amerikaiak számára hamarosan a „Nagy Testvér” szerepét fogja betölteni. Azonban a nemrégiben nyilvánosságra hozott, korábban lezárt FBI dokumentumok egy hosszú és költséges jogi harcot tárnak fel a Freedom of Information Act, azaz az információs szabadságról szóló amerikai törvény ellenében, amely a kevesebb állami beavatkozást és a nagyobb önállóságot hirdető, konzervatív filozófiát valló elnök egy új oldalát mutatja be.

<

A nemrégiben feltárt dokumentumok azt mutatják, hogy Ronald Reagan amerikai elnök (1980-1988) hollywoodi évei alatt sokkal aktívabb volt a kormányzat informálásában, mint vélték korábban a történészek. Reagan a besúgásért cserébe magától az FBI igazgatójától, J. Edgar Hoovertől kapott személyes és politikai segítséget.

Reagan FBI kapcsolata a második világháború utáni Hollywoodban gyökerezik, abban az időszakban, amikor addigi világnézete szertefoszlott. Filmkarrierje, Jane Wymannel történő házassága és a demokrata édesapjától örökölt politikai bölcsességben való hite mind bizonytalanná vált. Így tehát, amikor 1946 egyik éjjelén Sunset Boulevardra néző háza előtt egy FBI ügynök elmondta neki, hogy a kommunisták folyamatosan beszivárognak abba a liberális csoportba, amelyben ő is érdekelt volt, Reaganen a kétségek lettek úrrá. „Be kell vallanom, sok mindenre ráirányitották akkor szemem” – írta egyszer.

A feltárt akták megmutatták, mire is utalt pontosan Reagan. Az egykori filmszínész titokban jelentéseket kezdett küldeni az FBI-nak azon emberekről, akiket kommunista szimpátiával gyanúsítottak. Kiderült, hogy az 1940-1950-es években a Screen Actors Guild (Amerikai Filmszínészek Szakszervezete) elnökeként megengedte az ügynököknek, hogy hozzáférjenek tucatnyi színész egyesületi nyilvántartásához. „Reagan minden esetben együttműködő volt” – jegyezte fel az egyik FBI-tiszt visszaemlékezésében.

Reagan az 1950-es években a General Electric szóvivőjeként is folytatta kommunizmus elleni harcát. Beszédeiben tisztán látszik, miként is látta a szocializmust, amely szerinte az egész életünkbe beszivárgott. „Az alapító atyák – mint azt az egyik 1961-es beszédében mondta – úgy vélték, a kormánynak csak azokat a dolgokat kell elvégeznie, amelyre az emberek önmaguktól egyedül nem képesek" – vallotta Reagan.

Ronald Reagan két gyermekével, Michaellel és Maureennel

Azonban ez az iránymutatás nyilvánvalóan Reaganre nem vonatkozott. Az FBI nyilvántartása szerint 1960-ban a szövetségi kormányhoz fordult segítségért egy olyan probléma megoldása végett, amelyet a családok általában önmaguk szoktak kezelni. Ez év márciusában egy közeli barátja, George Murphy szintén az FBI-hoz fordult, s elmagyarázta, hogy Reagan és Wyman elváltak, elidegenedett tőlük a gyermekük, a 19 éves Maureen pedig Washingtonba költözött – és ahogy szülei hallották –, s egy idős, házas rendőrrel él együtt.

Egy FBI akta szerint Jane Wyman Washingtonba akart utazni, hogy lányát visszavigye Los Angelesbe, de előtte több kérdést is szeretett volna tisztázni. Az FBI parancsnokságon elővették a Maureen Reaganről készített jelentést, amelyet akkor készítettek, amikor a fiatal lány a szövetségi ügynökségen dolgozott. „Maureen a szétszakított család áldozata lett, a bentlakásos iskolákban való tanulás és a szülői kapcsolattartás hiánya miatt bizonytalan egyénné vált, aki nem volt képes egyedül döntéseket hozni, s nem érte el az általa kitűzött célokat.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Reagan lányára is ráállította az FBI-t

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra