Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A vaskorban is volt társadalmi egyenlőtlenség

2012. május 30. 12:19

Hétezer éve is megfigyelhető volt a férfiak közötti egyenlőtlenség – állítja egy új tanulmány. A bizonyítékok azt sugallják, hogy azoknak, akiket egy bizonyos használati eszközzel temettek el, sokkal nagyobb esélyük volt a földszerzésre – olvasható a Proceedings of the National Academy of Sciences legújabb számában.

<

Kutatók több mint háromszáz, Közép-Európából származó emberi csontvázat vizsgáltak meg, és megállapították, hogy az első neolitikum kori földművelők esélye különbözött a földhöz való jutást illetően. A csontokon végzett stronciumizotóp-vizsgálat – amely a származásról nyújt információt – kiderítette, hogy azon földművesek, akiket fejszével temettek el, a csontjaikban sokkal kevesebb izotópváltozat található. Mindez azt jelenti, hogy ezeknek az embereknek nagyobb volt az esélye (a jobb minőségű) földek megszerzésére, mint akik mellé nem temettek ilyen eszközöket.

„A fejszével eltemetett emberek a korai földművelők által kedvelt termékeny löszös földön termelt növényeken éltek” – mondta el a Bristoli Egyetem régész-antropológusa, Alex Bentley. „Ez azt jelzi, hogy mindvégig hozzájuthattak a jó minőségű, földművelésre alkalmas területekhez” – tette hozzá. A kutatás arra is rámutatott, hogy ezekben a közösségekben leginkább a patrilokális életforma érvényesült, tehát általában a nők költöztek a kiválasztott férfiakhoz, és nem fordítva. Ez az új régészeti bizonyíték megerősíti azon régészeti, genetikai, antropológiai és nyelvi bizonyítékokat, amelyeket eddig a neolitikum kori Európában találtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	A vaskorban is volt társadalmi egyenlőtlenség

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra