Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elhunyt a lascaux-i barlang egyik felfedezője

2012. május 4. 09:29 MTI

Hosszú betegség után elhunyt Georges Agniel, a lascaux-i barlang egyik felfedezője. Agnielt 88 éves korában, a Párizs környéki Nogent-Sur-Marne-ban érte a halál.

<

1940. szeptember 12-én három társával, Marcel Radivat-val, Jacques Marsallal és Simon Coencas-val együtt fedezte fel délnyugat-franciaországi Dordogne-ban fekvő Montignac falu fölötti domboldalon a lascaux-i barlangot.

"Leereszkedtünk az olajlámpáinkkal és mentünk előre. Nem volt semmilyen akadály. Átmentünk egy termen, majd a végére érve egy fal előtt találtuk magunkat, s láttuk, hogy tele van rajzokkal" mesélte 2010 szeptemberében Georges Agniel a falfestményekkel díszített egyik legjelentősebb barlang felfedezésének 70. évfordulóján.

"Rögtön megértettük, hogy őskori barlangban vagyunk. Megfogadtuk: "Megőrizzük magunknak", s egy hétig így is tettünk. Mindennap idejöttünk, itt uzsonnáztunk, majd felkerestük a volt tanítónkat, Léon Lavalt" emlékezett vissza Georges Agniel, aki Simon Coencas-val a másik túlélővel - részt vett a barlang felfedezésének 70. évfordulóján.

"Mindent elmondtunk neki. Először nem akart hinni nekünk. Később sikerült meggyőznünk, egy kis lámpával felment a barlanghoz, s mi együtt mentünk le vele. Amikor feljött, az egész világ megtudta" tette hozzá.

A Montignac község felett található lascaux-i barlang, amely a zöld algák megjelenése miatt 1963 óta zárva van a nagyközösség előtt, 17 ezer éves festményeiről és véseteiről ismert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Elhunyt a lascaux-i barlang egyik felfedezője

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra