Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Cunami söpörte el a perzsa hódítókat

2012. április 24. 09:32

Német régészek szerint az i.e. 5. században a Hérodotosz által is említett természeti csapás "oltalmazta" azon falu lakosságát, amelyet a perzsák készültek meghódítani. Geofizikusok további szökőárakra figyelmeztetnek a térségben.

<

A kutatók azt állítják, hogy a Potidaeanál i.e. 479-ben történt eseményeket fizikai bizonyítékok is alátámasztják, miután Mende városa mellett a tengerfenékről származó tengeri kagylókat találtak. Eddig csak szöveges forrás emlékezett meg a természeti csapásról; Hérodotosz egy helyütt azt írja, hogy a perzsa támadókat a magas hullámok „verték vissza”, így megmenekültek Potidaea lakói.

A németországi Aacheni Egyetem kutatói most arra figyelmeztetnek, hogy a terület újra ki van téve egy hasonló természeti katasztrófának, ami azért érdekes, mivel eddig csak az ország déli része számított veszélyeztetett területnek. A görög geofizikusak szerint azonban a földrengések sokkal nagyobb veszélyt jelentenek, mint a szökőárak.

„Több történelmi cunami nyomát is megtaláltuk a part mentén” – nyilatkozta Klaus Reicherter professzor a német dpa hírügynökségnek. „Mindez azt jelenti, hogy a part menti részek fokozattan ki vannak téve a szökőár veszélyének” – tette hozzá a kutató, aki kollégáival együtt a kaliforniai Szeizmológiai Társaság éves konferenciáján számol be a felfedezésről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Cunami söpörte el a perzsa hódítókat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra