Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Római kori fórumot találtak Albániában

2011. december 14. 09:58

Hat sírlelet, 133 érme és több mint tízezer állati csonttöredék után a francia régészcsapatnak végre beteljesült az álma: római fórumot fedezett fel az albániai Butrintban.

<

Idén nyáron kezdte meg a hathetes ásatási munkálatokat a David Hernandez és a Notre Dame-i egyetemi hallgatók alkotta kutatócsapat az albániai Butrintban. Hernandez múlt héten osztotta meg gondolatait a kíváncsi hallgatósággal. „A kutatók már az 1920-as évek óta vizsgálják a területet, eddig egy görög Aszklépiosz-szentélyt, egy középkori házat és egy velencei kastély maradványait találták meg, most pedig egy római korból származó fórum került elő” – mondta.

A felfedezés Butrint várostörténetének kulcsa lehet, a területnek ugyanis nagy jelentősége volt, valószínűleg egy kormányzati épületek által határolt négyszögletes tér lehetett a Római Birodalom idején. Az ásatások megkezdése előtt a fórum sarkát már sikerült feltárni. A cél ezúttal az volt, hogy fény derüljön arra, a beépített terület milyen mértékben bővült kelet felé. Az ásatások kritikus pontja az útburkolat-lemez feltárása volt.

„A járdafödémek kiemelése első ránézésre könnyűnek tűnik, de igazából fogalmunk sem volt, mi fog történni velük, ha az eredeti helyükről elmozdítjuk” – mondta Hernandez. „Végül az egész járda túlélte a műveletet, s akkor már rögtön tudtam, hogy ez a legjobb állapotban fennmaradt római kori fórum. Egyszerűen nincs más olyan tér, amelyet így megőrzött volna az idő.”

A kutatómunka utolsó napján a csapat ritka leletet talált. „Az ásatás legvégén megtaláltuk egy istennő figurafejét, amely fogadalmi felajánlás tárgyi bizonyítéka lehetett az időszámításunk előtti negyedik századból” – mondta Hernandez. „Ez már 24. óra környékén történt, a felfedezés tényleg felvillanyozott minket".

A világörökségi listára 1992-ben felvett Butrint az ókori tengeri kereskedelem egyik fontos pontján fekszik. A régió legjobb állapotban fennmaradt régészeti leletének rétege az i.e. 7. századra nyúlik vissza, s az ásatások során lassan a felszínre kerül, mit is rejt valójában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Római kori fórumot találtak Albániában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra