Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy polcra kerülhetnek a graffitik Lascaux-val

2011. november 25. 12:27 Discovery News

A Sex Pistols énekese, John Lydon által egy londoni ház falára pingált graffitik ugyanazt a bánásmódot érdemlik, mint az őskori barlangrajzok, és ugyanúgy tudományos vizsgálat tárgyává kell tenni őket – állítja két brit régész.

<

A graffitiket egy 19. században épült kétszintes londoni épület egyik lakásában, a konyhaszekrény mögött találták meg. A sorozat John Lydon, a legendás punkzenekar énekesének műve. A Sex Pistolsnak tulajdonítják a punkmozgalom elindítását az Egyesült Királyságban, és hogy létrehozta az első generációs szakadékot a rock and rollban.

A Yorki Egyetem régésze, John Schofield és kollégája, Paul Graves-Brown szerint a „punk Lascaux-ját” ugyanúgy kell vizsgálni, mint ahogyan az őstörténészek kutatják a paleolitikum kori barlangfestményeket.

„Miért ne foglalkoznánk ugyanannyira komolyan az 1975-ben született grafitikkel, mint a több ezer éves alkotásokkal?” – kérdezik a tudósok, akik gondolataikat az Antiquity legújabb számában tették közzé. „Néhány alkotás fellelhető az életrajzokban és dokumentumfilm is készült róluk, a 'régészeti' jegyek pedig egyedülálló betekintést engednek az alkotók életébe” – fogalmaz Schofield és Graves-Brown.

A régészek nyolc, Lydon által készített karikatúrát találtak, ami szerintük az énekesnek a szoba eleganciája iránti megvetését tükrözi. A rajzokon látható Lydon, Steve Jones gitáros, John Ritchie basszusgitáros és Paul Cook dobos, de megörökítésre került az együttes menedzsere, Malcolm McLaren és Ritchie barátnője, Nancy Spungen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Egy polcra kerülhetnek a graffitik Lascaux-val

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra