Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Marcahuamachuc, az új Machu Picchu?

2011. november 24. 08:46

Az észak-perui preinka település nagy "terhet" vehet le a turisták által fenyegetett Machu Picchu válláról, ha területén valóban megindulnak a fejlesztések, előbb azonban a város falai között tanyázó helyieket kell jobb belátásra bírni.

<

Mivel a Machu Picchu látogatóinak száma az év végére elérheti az egymilliót, ezért Perunak ideje lenne egy új turistalátványosságot „találnia”, amely tehermentesítheti a veszélyeztetett területet - figyelmeztetnek szakértők.

A peruiak által gyakorta megfogalmazott panasz értő fülekre talált: az egyik nemzetközi örökségvédő szervezet, a Global Heritage Fund (GHF) Marcahuamachucót választotta Peru második közösségi fejlesztési projektjének.

Marcahuamachuco a legfontosabb preinka város az Andokban, többen „Észak Machu Piccchujának”, vagy a „Szabadság ékszerének” nevezik. A perui vezetés most nemzetközi szervezetekkel együtt azon dolgozik, hogy a város Peru egyik fő látványossága legyen.

Marcahuamachuco 3200 méter magasan, egy völgyben fekszik, ahonnan más városokra és az alatta tekergő folyóra tekint le. A leginkább az erős váráról híres várost 400 és 800 között építették, amikor a dél-amerikai ország északi részének közigazgatási, gazdasági és katonai központja lett.

A régészek most abban reménykednek, hogy a falak mögött temetkezési helyekre bukkannak. Maga a konzerválási munkát azonban igencsak megnehezíti, hogy a régészeti lelőhelyen helyiek vertek tanyát. Szakértők szerint Marcahuamachuco lehet az egyik első olyan észak-perui hegyvidéki helyszín, amely felkerülhet az UNESCO világörökségi listájára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Marcahuamachuc, az új Machu Picchu?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra