Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megszavazta a palesztinok felvételét az UNESCO

2011. november 1. 13:28 MTI

Magyarország tartózkodott azon a hétfői szavazáson Párizsban, amelyen az ENSZ-tagállamok többsége támogatta a Palesztin Hatóságnak a világszervezet Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetébe, az UNESCO-ba teljes jogú tagként történő felvételét.

<

Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőnöke az MTI érdeklődésére a magyar álláspontról szólva elmondta: Magyarország abban érdekelt, hogy a két érintett állam, Izrael és a Palesztin Hatóság közti pontos menetrendhez kötött nemzetközi - Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az EU - támogatással folyó tárgyalások sikeresek legyenek, ott tudják a közvetlenül érintett felek egyeztetni és megoldani a köztük feszülő ellentéteket.

A magyar diplomácia célja az egységes álláspont kialakítása volt az Európai Unión belül, ám ez nem jött létre. A szavazáson való magyar tartózkodás mögött meghúzódik egyfelől Magyarország szövetségeseinek megosztottsága, másfelől a közel-keleti békefolyamat jelenlegi állása - magyarázta a sajtófőnök.

Hozzátette: ezúttal sajátos helyzetbe került Magyarország, hiszen szövetségeseinek egy része határozottan ellenezte, más része kifejezetten támogatta a Palesztin Hatóság felvételét. A 194 tagállamból a jelenlévők közül 107 képviselő szavazott igennel, 14-en nemmel, 52-en pedig tartózkodtak. Az Egyesült Államok, Németország és Kanada nem támogatta a palesztinok felvételét, a nagyobb európai országok közül Olaszország és Nagy-Britannia tartózkodott, míg a korábban a szavazást még "korainak" tartó Franciaország az arab államokkal és a latin-amerikai országokkal együtt a csatlakozás mellett foglalt állást.

Tóth József rámutatott arra is, hogy feltehetően azok, akik most nem támogatták a Palesztin Hatóság felvételét az UNESCO teljes jogú tagjainak sorába, úgy vélik, hogy ez nem segíti a közel-keleti békefolyamatot, mi több, még akár fokozhatja is a felek közti feszültséget.

Nem szabad elfelejteni, hogy mindeközben zajlik a Palesztin Hatóság teljes jogú ENSZ-tagságáról való döntés, illetve az izraeli-palesztin kétoldalú tárgyalások előkészítése. Ezeket a folyamatokat kedvezőtlenül befolyásolhatja a hétfői döntés - vélekedett a magyar Külügyminisztérium sajtófőnöke. Szerinte csak a kétoldalú tárgyalások sikeres folytatása lehet a kibontakozás útja.

Arra a felvetésre, hogy mennyire lehet komolyan venni az Egyesült Államok múlt heti figyelmeztetését, amely szerint azonnali hatállyal megszüntetik az UNESCO finanszírozását, ha megszavazza a palesztinok belépését, Tóth József úgy válaszolt, hogy bizonyára volt alapja az amerikai bejelentésnek. Washington évi 70 millió dolláros hozzájárulással az UNESCO büdzséjének 22 százalékát állja.

"Elvonásokat kell a programokban eszközölni, módosítani kell a költségvetésünket. De nemcsak pénzügyi problémáról van szó, ez egy olyan probléma, amely a szervezetünk egyetemességét érinti" - fogalmazott ezzel kapcsolatban Irina Bokova, az UNESCO bolgár főigazgatója.

Az UNESCO teljes jogú tagjainak sorába történő felvételhez a jelenlévők kétharmados többségének támogatására volt szükség. A Palesztin Hatóság csatlakozásával 195-re emelkedett az UNESCO tagjainak a száma, a szervezet csütörtökön vette fel 194. államként a Dél-szudáni Köztársaságot.

A szavazás hatalmas diplomáciai győzelem a Palesztin Hatóságnak, amely eddig csak megfigyelői státussal rendelkezett az ENSZ szakosított szervezetében. A palesztinok fő célja mindazonáltal az, hogy az anyaszervezet, az ENSZ teljes jogú tagjai legyenek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Megszavazta a palesztinok felvételét az UNESCO

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra