Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Oszmán hódító mauzóleumát tárták fel Bulgáriában

2011. szeptember 16. 11:36 MTI

Oszmán hódító mauzóleumát tárták fel a bulgáriai Rodope hegységben, ahol az ősi trák település, Perperikon ásatásait végzik.

<

Perperikon (Hyperperakion) a hegység keleti lejtőjén, Kardzsali városától 15 kilométerre északra helyezkedik el. A térség már az i.e. 5. évezredben lakott volt, később a feltételezések szerint Dionüszosz-szentély állott ott, a középkorban pedig erődítményt építettek a településen, amely a Rodope keleti részét ellenőrizte. A helyszínen 2000 óta végeznek feltárásokat Nyikolaj Ovcsarov régészprofesszor vezetésével.

Az ovális alakú épület átmérője eléri a nyolc métert, belsejében egy szarkofágot találtak, amelyben egy férfi aludta örök álmát. A csontváz helyzetéből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a férfit muszlim szokások szerint helyezték végső nyugalomra. A régészek feltételezése szerint az ismeretlen férfi lehetett annak a háromszáz fős csapatnak a parancsnoka, amely a 14. században megtámadta "Bulgária" egyik legnagyobb középkori erődítményét. A mauzóleum környékén az oszmán uralom idejéből származó ezüstpénzek tucatjait találták a régészek.

Ovcsarov professzor szerint a felfedezés új adatokkal szolgál Perperikonról és az Oszmán Birodalom korai időszakáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Oszmán hódító mauzóleumát tárták fel Bulgáriában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra