Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mégsem a görög lehetett a Fekete-tenger első hajós népe

2011. szeptember 15. 12:13

Bolgár régészek és búvárok több kőhorgonyt találtak a Fekete-tenger mélyén. A leletek alapján valószínűsíthető, hogy nem a görögök voltak az első hajósok a térségben, valamint hogy a trójai háború okai is inkább gazdasági természetűek lehettek.

<

A bolgár búvárok hatalmas kőhorgonyokat találtak a Fekete-tengerben, Szozopol közelében. Az expedíciót Ivan Hriszto, a Nemzeti Történelmi Múzeum igazgatóhelyettese vezette. A 200 kilogramm súlyú, díszített horgonyokban két lyuk van: egyiket a kötél számára, a másikat a farúd miatt készítették. A nehezékek "gazdái" 150-200 tonnás hajók lehettek, amelyek gabonát, szárított és sózott halat, bőröket, deszkát és fémet szállíthattak.

A horgonyok alakja alapján a szakemberek azt feltételezik, hogy azokat krétaiak, mükénéiek, föníciaiak, vagy károk használhatták az i.e. 15-12. század között. A leletek kétségessé teszik azt az elméletet, amely szerint elsőként a görögök kezdtek el hajózni a Fekete-tengeren az i. e. 12. században. A lyukas kőtömbök alapján a szakemberek azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a Dardanellákat ellenőrző trójaiak adói vezethettek a Homérosz által is megörökített konfliktushoz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mégsem a görög lehetett a Fekete-tenger első hajós népe

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra