Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Trák nemesasszony sírját tárták fel Bulgáriában

2011. szeptember 14. 12:09 MTI

Trák nemesasszony sírját tárták fel Bulgária déli részén, Elhovo város közelében, a temetkezés az i.sz. 1. század végéről - 2. század elejéről származik.

<

A sírból finom kivitelű bronzedénykészlet, egy nagy kerek tál, valamint egy üst került elő, minden tárgyat borostyánlevél-ornamentum díszít. A kutatócsoport talált egy peremmel ellátott vödörszerű edényt is, amelyhez hasonlatos a szakemberek szerint még nem került elő Bulgáriában.

A legértékesebb leletek egy harci szekérről származó díszek, amelyek közül négy sast formáz, és szárnyaik sárkányfejekbe mennek át. Daniela Agre ásatásvezető régész szerint a sírrablók kiásták, és majdnem megsemmisítették a harci szekeret, ám nem tudták felkutatni a díszeket, amelyek megtalálása volt a tulajdonképpeni céljuk. "A temetés előtt a díszeket leszedték a harci szekérről és elrejtették. Az ókor embere nyilván pontosan tudta, hogy még a sírokat sem kímélik a fosztogatók. Előrelátásuknak köszönhetően maradtak fenn az utókornak ezek a tárgyak" - hangsúlyozta Daniela Agre.

A sír közelében egy nagy asztal is előkerült, amelyre a temetési szertartás során halmozták fel az elhunytnak szánt ételeket-italokat. Daniela Agre kivételesnek nevezte a leletet, mivel ennek alapján tudható, hogy a sír a római korból származik. 2008-ban ugyanez a régészcsapat fedezett fel a délkelet-bulgáriai Borilovo falu közelében egy korai trák sírt, amely az i.e. 4. századból származott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Trák nemesasszony sírját tárták fel Bulgáriában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra