Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Londoni Könyvtár egzotikus kincse

2011. szeptember 12. 11:18

Kalandos múlttal dicsekedhet egy ültetvényesek számára íródott négynyelvű szószedet: Délkelet-Ázsiából Európába érve az első világháború idején hat hónapot töltött a La Manche csatorna fenekén.

<

Egy egykor kétségkívül hasznos könyvet őriznek a Londoni Könyvtár gyűjteményében: a G.Fraser Melbourn által összeállított Ültetvényesek kézikönyve (The Planter's Manual: an English, Dutch, Malay and Keh Chinese vocabulary) egy négynyelvű - angol, maláj, holland, és kínai - kifejezésgyűjtemény. A kötetet 1894-ben adták ki a szumátrai Deliben, szerzője egy dohányültetvényes volt, aki odaérkezve döbbent rá egy olyan könyv szükségességére, amelyből malájul tanulhat.

A mű eredeti tulajdonosa, S. Hyde Turner 1919-ben adományozta a relikviát a Londoni Könyvtárnak. Turner kísérőlevelében kifejtette, hogy G. Fraser Melbourn 1897-ben érkezett Londonba, és hogy a szerző húsz évvel az adományozás ideje előtt, azaz 1899-ben hunyt el. A kötet szókincse visszatükrözi és jellemzi a 19. század végi malajziai ültetvények világát.

A könyv sorsa igen fordulatos volt: Turner levelében részletezi, hogy a munka ázottságáért a németek felelősek, mert a Bordeaux-ból Londonba tartó S.S. Halcyon 1916. április 16-án süllyedt el egy vízi aknának köszönhetően. Noha nem világos, hogy a szumátrai kézikönyv miképp került a gőzösre, a kötet Turner állítása szerint 6 hónapig pihent a La Manche Csatorna mélyén. Az persze nem tudni, hogy a könyv miként menekült meg fél év után, mert a Halcyon még ma is a hullámsírban van. A kötet egyébként csak részben lett nedves, mert a süllyedés pillanataiban egy tengerész vízálló zsákokban helyezhette el a hajó dokumentumaival és könyveivel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Londoni Könyvtár egzotikus kincse

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra