Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Címer, pecsét és zászló a Székelyföldön

2011. szeptember 8. 12:46

Címer, pecsét és zászló a Székelyföldön címmel nyílik tárlat 2011. szeptember 16-án Budapest Főváros Levéltárában. A vándorkiállítás átfogó képet nyújt a székelység képviseleti, helyhatósági és egyházai szervezetei által használt szimbólumokról a 15. századtól napjainkig.

<

A székely szimbólumok összegyűjtésének, illetve a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport megalakításának a kezdeményezője Hargita megyei Tanács volt, amely tevékenységet Kovászna megye Tanácsa is magáévá tette és felvállalta. A kiállítás szervezését Hargita Megye Tanácsa vállalta, és biztosította az anyagi kiadások fedezését is.

A tárlat átfogó képet nyújt a székelység képviseleti, helyhatósági és egyházai szervezetei által használt szimbólumokról a 15. századtól szinte napjainkig, bemutatja a látogatónak a székely nemzet régi és újabb címerét és címeres pecsétjeit, azok különböző alkalmakkor és helyeken való ábrázolását. A kiállított anyag kisebbik részét képezik a régebbi és az újabb címerek, míg a záró részben ismertetik a ma használt hivatalos címereket, illetve az elfogadásra előterjesztett címerrajzokat.

A szakemberek azonban nemcsak a székelység képviseleti, helyhatósági és egyházi szervezeteinek címerét és címeres pecsétjeit igyekeztek és igyekeznek felkutatni, hanem azok régi zászlait is. A székely kollekció felállításához az ötletet természetesen a magyarországi Hadtörténeti Intézetben őrzött magyar történelmi zászlósor adta, amely már negyedszázada részese a katonai és állami ünnepségeknek. A 15-17. századot átfogó székely történelmi zászlósor jelenleg 17 darabból áll, ám a kollekciót a szakemberek a közeljövőben, a folyamatos kutatások során előkerülő újabb adatok fényében szeretnék tovább bővíteni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Címer, pecsét és zászló a Székelyföldön

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra