Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szabadka régi térképeken

2011. szeptember 7. 14:54 MTI

A Szabadkai Történelmi Levéltár térképgyűjteményéből mintegy negyven darab segítségével mutatják be a vajdasági település múltját a helyi városháza előcsarnokában szeptember 23-ig látható kiállításon.

<

A kiállított térképekből maga a város történelme, fejlődése, növekedése bontakozik ki szemünk előtt. Nyomon követhetők az államhatárok változásai, a városiasodás folyamata és a háborúk okozta változások - írta a tárlatról a Magyar Szó című délvidéki napilap.

Szabadkáról az első panorámakép 1697-ben készült, a Palicsi-tó partját és a szabadkai várat ábrázolja. Az első, a várost felmérő földrajzi térkép 1778-ban, vagyis egy évvel azelőtt készült, hogy Szabadka elnyerte a szabad királyi város címet. Mivel a város azután már önkormányzati hatáskörrel bírt, a térképek mellett számos helyrajz, terv, irat is fennmaradt ebből az időszakból.

A 19. század térképein már pontosan nyomon követhető, hol voltak a mezőgazdasági, építkezési vagy éppen vadászati helyek: a város szélén az ipari létesítmények jelentek meg, a szomszédos Palics pedig felkapott üdülőhellyé vált, így a térképek a turizmus fejlődését is őrzik. Készült olyan térkép is Szabadkáról, ahol a bombák becsapódási helyét rajzolták be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szabadka régi térképeken

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra