Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hajóroncsok jelzik a klímaváltozást

2011. szeptember 5. 14:02 Discovery News

A vizek felmelegedése megváltoztatja a hajóroncsok élővilágát- mutatták ki az amerikai kutatók legújabb vizsgálatai.

<

A német tengeralattjárók és a víziaknák számos amerikai hajó vesztét okozták Észak-Karolina partjai mentén a második világégés idején. A tengerkutatással is foglalkozó NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) szakemberei most az ezen hajóroncsok körül kialakult tengeri ökoszisztémát vizsgálta, hogy képet kaphasson a globális felmelegedés hatásairól.

A kutatók eltérő típusú hal és egyéb tengeri fajokból összetevődő közösségeket találtak a különböző roncsok körül. A tudósok hőmérséklet-érzékelőket is elhelyeztek, hogy bizonyíthassák feltevésüket, amely szerint Karolina vizei felmelegszenek, ezért új fajok jelennek meg bennük.

A NOAA hasonló 2010-es vizsgálatai során megállapítást nyert, hogy a mélységtől függően különböző állat és növényfajok telepszenek meg a roncsokban, valamint az, hogy 20-40 méterrel a vízfelszín alatt nagyobb a biodiverzitás mértéke. Az elemzések során kiderült, hogy a felmelegedésnek köszönhetően új hal- és algafajok jelentek meg, így a roncsok élővilága már mérsékelt övi és trópusi fajokból tevődik össze.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hajóroncsok jelzik a klímaváltozást

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra