Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Még mindig rettegnek a WTC-re hajazó oklahomai toronyház dolgozói

2011. augusztus 31. 14:05 The New York Times

Nem múlik el, s ha lehet, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás tizedik évfordulójához közeledve még jobban fokozódik az oklahomai felhőkarcolóban dolgozó hivatalnokokon eluralkodó paranoia, mivel egyesek szerint a város emblematikus épülete a hasonlóság miatt célpontot jelent a merénylőknek.

<

A helyiek közül sokan úgy tekintenek a toronyra, mint egy nem tervezett emlékműre, míg mások potenciális célpontot látnak benne. „Még mindig van bennünk félsz” – nyilatkozta Linda Wagner, a One Williams Centerben dolgozó egyik ügyintéző. „A Világkereskedelmi Központ épületének kicsinyített változata vagyunk, itt az ország közepén” – tette hozzá.

A szeptember 11-i terrortámadások 10. évfordulójához közeledvén az épület tulajdonosát, a Williams Companies-t továbbra is aggasztja a kísérteties hasonlóság, olyannyira, hogy a cég vezetése még mindig próbálja letagadni a merénylet során a két épület között lebonyolított telefonbeszélgetés által megteremtett kapcsolatot. Még az épületben régóta ott dolgozó hivatalnokok sem mernek huzamosabb ideig felfelé nézni, annyira élénken él a WTC elleni merénylet emléke.

A helyiek által a Bank of Oklahoma után BOK-nak nevezett épület az egyik legvalószínűtlenebb kapcsolódási pont a déli város és New York között. A támadás öröksége szemmel látható a középnyugati állam azonos nevű fővárosában, ráadásul a dolgozók biztonsági okokra hivatkozva továbbra is igyekeznek kitérni az őket faggató újságírók által feltett kérdések elől.

A torony – amely Oklahoma legmagasabb épülete – a belváros egyik lepusztult negyedében épült meg 35 évvel ezelőtt. Eredetileg két kisebb torony szerepelt a WTO építészének, Minoru Yamasaki terveiben; a Williams Companies vezetői végül az egy tornyos megoldás mellett tették le a voksukat, majd 1976-ra, 86 millió dollárból – három évvel a Világkereskedelmi Központ épületének befejezése után – meg is épült a 200 méter magas toronyház.

A japán építészről könyvet író Dale A. Gyure (Michigani Egyetem) szerint a WTO „családjába” tartozó épületek (Buffalo, Minneapolis, Seattle és Richmond) közül ez hasonlít a legjobban a tíz évvel ezelőtt lerombolt épületre, de mint fogalmazott, ezek a családba csak vizuálisan, s nem strukturálisan tartoznak". Az akkori híradások nem sokat foglalkoztak a felhőkarcolók közötti hasonlósággal, de az egyik cikk például kiemeli, hogy „az épület a befejezéskor a világ egyik legbiztonságosabb toronyépülete lesz”.

A sérthetetlenség érzése buborékként pukkadt ki 9/11 után. Felismerve a közös sorsból fakadó félelem érzését, a társaság egy millió dollárt ajánlott fel a September 11th Fund számára. Egyeseken azonban egyáltalán nem lehet felfedezni a paranoia legapróbb jelét sem, s azt próbálják bizonygatni, hogy a két épület közötti stílusbeli hasonlóság még nem jelenti feltétlenül azt, hogy a Williams Companies-nál egy potenciális támadástól kellene tartani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Még mindig rettegnek a WTC-re hajazó oklahomai toronyház dolgozói

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra