Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Homo erectus lehetett a történelem első szakácsa

2011. augusztus 23. 08:39 MTI

A Homo erectus lehetett az emberiség történetének első szakácsa - amerikai tudósok szerint.

<

Az 1,9 millió évvel ezelőtt kialakult faj készített először ételt tűz és eszközök segítségével. A szakértők tanulmányukat a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban tették közzé.

Chris Organ, az amerikai Harvard Egyetem munkatársa és csapata felfigyelt arra, hogy a Homo erectusnak más főemlősökhöz képest lényegesen kisebbek a zápfogai, ami arra utal, hogy megváltoztak táplálkozási szokásai: a nyers étkek helyett a kevésbé rágós, főtt-sült ételek kerültek előtérbe. A béltraktus egyszerűsödése - a bélszakaszfajták csökkent száma - is arra utal, hogy a Homo erectus már készítette ételét.

Ha az ember "közönséges" főemlős lenne, napja csaknem felét (48 százalékát) táplálkozással töltené, azonban csupán ideje öt százalékát tölti ezzel. Annak kiderítésére, hogy mikor alakult ki a rövid étkezések rendszere az emberiség történetében, a szakértők nem emberi főemlősök, továbbá tizennégy kihalt emberféle és a modern ember fogakra, testsúlyra és örökítőanyagra vonatkozó adatait elemezték és hasonlították össze.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Homo erectus lehetett a történelem első szakácsa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra