Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Értékes aranykincsekre bukkantak a régészek Bulgáriában

2011. augusztus 22. 10:15 MTI

Értékes és nagy mennyiségű aranykincset találtak bolgár régészek a fekete-tengeri partvidéken található Kaliakra-foknál folytatott ásatások során.

<

A Bolgár Tudományegyetem (BAS) szakemberei augusztus elején kezdték újra a munkálatokat a Kaliakra-foknál lévő Második Templom elnevezésű régészeti területen, ahol azóta húsz darab aranytárgyat - többségében ékszereket -, valamint ezüstből készült ékeket találtak.

A 12. és 14. századból származó aranytárgyak egy temetkezési helyen lapultak, ahol eddig 43 sírhelyet tártak fel a régészek. A legérdekesebb lelet egy aranyfülbevaló, amelyet két darab tökéletes gyöngyszem díszit - idézte a régészcsoportot vezető Boni Pertunova.

A legértékesebb lelet egy Szűz Mária arcképével díszített bélyeg, amely egykori - tehetős és befolyásos - gazdájának monogramját is megőrizte. A szakértők szerint a rendkívül ritka és egyedülálló lelet azt bizonyítja, hogy az 5-6. század során a helyiek rengeteg dokumentumot írtak és élénk levelezést folytatottak - közölték a szakemberek. Az ásatási munkálatok a hónap végéig tartanak, mert még rengeteg feltárni való lelet pihen a több száz éves sírhelyek alatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Értékes aranykincsekre bukkantak a régészek Bulgáriában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra