Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Középkori érseki pecséteket tártak fel Bulgáriában

2011. augusztus 16. 17:58 MTI

Egy eddig ismeretlen középkori érsekség pecsétjeit tárták fel Bulgáriában, a Rodope-hegységben, az ősi trák település, Perperikon ásatásai során.

<

Perperikon (Hyperperakion) a hegység keleti lejtőjén, Kardzsali városától 15 kilométerre északra helyezkedik el. A térség már az i.e. 5. évezredben lakott volt, a feltételezések szerint később Dionüszosz-szentély állott ott, a középkorban pedig erődítményt építettek a településen, amely a Rodope keleti részét ellenőrizte. A helyszínen 2000 óta folynak ásatások.

Mint Nyikolaj Ovcsarov ásatásvezető régész kiemelte, az ólom pecsétnyomók azt bizonyítják, hogy a 10-12. században érsekség működött. "A régészeti leletek tanúsága szerint Perperikon a 4-14. században fontos keresztény központ volt, ahol több bazilikát is építettek" - hangsúlyozta a régészprofesszor, aki csapatával az idei ásatási szezonban a település keleti részét, valamint az akropoliszt tárja fel.

Előkerültek bizánci pénzérmék I. Johannész (969-976), II. (Bolgárölő) Baszileiosz (976-1025), valamint VIII. Kónsztantinosz (1025-1028) császár uralkodásának idejéből is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Középkori érseki pecséteket tártak fel Bulgáriában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra