Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szovjet propagandaplakátok a II. világháború idejéből

2011. augusztus 1. 16:50 MTI

A II. világháború (1939-1945) sajátos tükrének tekinthetők azok a nem egyszer karikatúraszerű szovjet propagandaplakátok, amelyeket tegnaptól mutat be a chicagói Art Institute kiállítása, érzékeltetve, milyen vérszomjas, perverz vagy éppen rettegő figurákként ábrázolták a korabeli szovjet művészek Adolf Hitler náci vezért és társait.

<

A TASZSZ hírügynökség grafikai részlegében készült egyik plakáton habzó szájú nácik nyüszítenek a szövetséges bombázástól való rettenetükben; egy másikon hős partizánok robbantanak fel egy náci utánpótlás-szállító szerelvényt, a harmadikon Goebbels propagandaminiszter őrjöng, miközben Hitler gesztikulál.

Az október 23-ig megtekinthető kiállítás egy véletlen felfedezésnek köszönhető: az Art Institute raktárában 1997-ben végzett felújítási munkálatok rábukkantak egy 250 egykori szovjet háborús plakátból, festményből és más mementóból álló, évtizedek óta elfeledett gyűjteményre, amelynek mind történelmi, mind művészeti értéke figyelemre méltó. Arról, hogy miként került Chicagóba, nem közöltek részleteket. A kollekció egy grafikai tekercsből és 26 dobozból állt, a múzeum szakértői restaurálták az anyagot, egy részük plexilap mögé került a kiállításon.

"A kreativitás a sztálini diktatúra ellenére is virágzott, annál is inkább, mivel a művészek őszintén hozzá akartak járulni a nácik elleni háborús erőfeszítéshez" - jelentette ki Jill Bugajski, a kiállítás egyik kurátora. Ezt illusztrálja a plakátok szövegeinek megfogalmazásában közreműködő Vlagyimir Mahakovszkij költő egyik mondata: "Legyen a tollam olyan hatásos fegyver, mint a szurony!" A háború alatt a szovjet hírügynökséghez tartozó grafikai műhely keretében 300 művész 1400 plakátot tervezett. Számítások szerint összesen mintegy 800 ezer stencilezett másolat készült, de sok plakátból egyetlen példány sem maradt fenn.

A plakátok több célt is szolgáltak: mozgósítani a közvéleményt, dicsőíteni a szovjet katonát, erősíteni a gyűlöletet a náci ellenséggel szemben, érzékeltetni, milyen szenvedést zúdítanak a szovjet emberekre. A plakátokat a Szovjetunió és a külföldi országok közötti kulturális kapcsolatokkal foglalkozó intézet világszerte eljuttatta az újságokhoz, múzeumokhoz, könyvtárakhoz és a szovjet baráti társaságokhoz.

A háború idején ezek a művek gyakran voltak láthatók az üzletek kirakataiban, megjelentek az újságokban, de azóta feledésbe merültek - mutattak rá a kurátorok. A második világháborús antifasiszta koalíció emlékét mára elmosta azt azt követő hidegháború, illetve az amerikai-orosz kapcsolatok megannyi fordulata, a maguk idejében azonban jól érzékeltették az adott pillanat prioritásait: erősíteni a náci Németország elleni szövetséget, fokozni a harci eltökéltséget a támadóval szemben.

A kiállításon időrendbe rendezett 157 plakát a háború egyfajta naplóját szolgáltatja az első időszak szörnyű szovjet veszteségeitől a fordulatot hozó sztálingrádi csatán át egészen Németország 1945-ös vereségéig. Az egyik bemutatott plakát viszont a szovjet katonákat figyelmezteti arra, hogy állásaik feladásáért halálbüntetés jár.

A chicagói múzeumban láthatók ezen kívül szovjet hadifoglyokat ábrázoló megrázó fotók, továbbá kiállították Thomas Hart Benton amerikai festő A veszély évei című, nyolc monumentális képből álló híres háborús sorozatának egyik darabját is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szovjet propagandaplakátok a II. világháború idejéből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra