Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újra megtisztítanák a főiskolai csapatokat az indián fantázianevektől

2011. július 28. 12:14

Az észak-dakotai vezetők azt kérik az Amerikai Egyetemi Sportszövetségtől (NCAA), hogy az egyetem megtarthassa a sokak szerint a sziúk érzékenységét sértő logóját és nevét.

<

Az észak-dakotai ügy már úgy tűnt, végre megoldódik 2009-ben, amikor az állami Felsőoktatási Tanács úgy határozott, hogy az egyetemnek (University of North Dakota, UND) el kell távolítania az őslakosok érzékenységét sértő logót és becenevet. Az állami törvényhozók az év elején azonban egy olyan törvényt fogadtattak el, amely az egyetemet a vitatott elnevezés megtartására szólította fel.

A vita itt még nem ért véget, a jövőre esedékes Big Sky Conference résztvevői ugyanis bojkottra szólítottak fel, s azt is kilátásba helyezték, hogy lemondják az észak-dakotai egyetem csapataival lekötött mérkőzéseket, ráadásul az UND tagsága is veszélyben forog.

A törvényhozók tájékoztatása szerint az észak-dakotai választópolgárok százával küldik a névválasztást helyeslő emailjeiket. Egyesek zokon veszik, hogy a tanács az ellenségesnek és gyalázkodónak elkönyvelt logó megváltoztatását kéri, szerintük a címert igenis megbecsülik és tisztelik. Mások szerint az NCAA le akarja nyomni a torkukon a döntést, a felsőoktatási szervnek pedig figyelembe kellene vennie a lakosok véleményét.

Egy 2005-ös rendelkezés következtében húsz indián csapatnevet viselő egyletet vett célkeresztjébe az amerikai szövetség. Egyeseket levettek a listáról, ilyen volt a Florida State Seminoles, az ő névválasztásuk ellen nem emeltek kifogást a szeminol indiánok képviselői. Az UND a Spirit Lake törzstől zöld jelzést kapott, a Standing Rock sziúk viszont már ellenezték a szerintük sértő csapatlogót. Most teljes a patthelyzet, a vita lezárására még várni kell.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újra megtisztítanák a főiskolai csapatokat az indián fantázianevektől

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra