Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Machu Picchu építtetőjének szobrát már nem tudta megmenteni Bingham

2011. július 27. 10:22 Discovery News

A nagy inka uralkodót, Pachacutit ábrázoló aranyozott kőszobor állhatott Machu Picchunál – derült ki egy régészeti kutatásból.

<

A szobor egy kör alakú kőfalnak támasztva, Machu Picchu egyik teraszán állhatott, de eltűnt, mire az amerikai felfedező, Hiram Bingham 1911. június 24-én rálelt volna az inka romvárosra. Bingham „egy hatalmas, jó állapotban megőrzött elhagyatott várost” talált, amely 2400 méter magasan karcolja a felhőket, „csodálatos festői pozícióban” – olvasható Binghamnak az 1914. március 26-án a Nature című folyóiratban megjelent írásában.

„Machu Picchu igazából soha nem veszett el, már ami a helyieket, valamint a sírrablókat és fosztogatókat illeti, akik Bingham előtt jártak itt” – nyilatkozta Paolo Greer amerikai felfedező. „Tényleg úgy hiszem, hogy a legjobb dolog, ami történhetett, az Bingham érkezése volt, mivel az amerikai régész megállította Machu Picchu szisztematikus kifosztását” – tette hozzá.

A titokzatos szobrot viszont már ő sem tudta megmenteni. „A források utoljára az 1860-as években említik. Valamikor az 1880-as években válhatott a helyi fosztogatók áldozatává” – magyarázza az inka romvárost két évtizede kutató Greer, aki akkor szerzett magának hírnevét, mikor 2008-ban kijelentette: Machu Picchut 43 esztendővel Bingham érkezése előtt a német Augusto Berns már „felfedezte”. „Augusto Berns saját szemével látta a szobrot. Magánlevelezéseiben megemlít egy képmást, amelyet jelként használtak. Azok döntötték le, akik ezüstöt és aranyat kerestek alatta” – mondta el Greer.

A kutató szerint a képmás Pachacutit, (1391k. – 1473) az egyik legnagyobb inka uralkodót ábrázolta; a politikus-hadvezér nevének jelentése: „Földrengető”, vagy „Ő, aki megváltoztatja a világot”. Pachacuti hatalmas területeteket hódított meg Latin-Amerikában, s valószínűleg az ő uralkodása alatt építették meg Machu Picchut. A kőszobor pedig azt jelzi, hogy a rettegett inka vezér sírja is valahol a romvárosban található.

Greer szerint a császár múmiája a Bingham által Királyi Mauzóleumnak nevezett barlangban, a Torreón, azaz a Naptemplom alatt lehetett, mielőtt egy másik kriptába helyezték. Juan de Betanzos 1557-es leírása szerint a hívőknek nem a sírnál, hanem felette, a szobornál kellett leróniuk kegyeletüket. A múmiákat később elszállították, s köztük volt Pachacutié is, akinek földi maradványát a perui San Andrés kórházban állították ki 1960-ban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Machu Picchu építtetőjének szobrát már nem tudta megmenteni Bingham

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra