Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A líbiai polgárháború fenyegeti Kürénét

2011. július 22. 12:08

A polgárháborús helyzet ellenére nemzetközi együttműködés keretében végezhetik el Küréné, az egykoron jelentős ókori görög város romjainak restaurációját.

<

A javában zajló líbiai polgárháború ellenére a tudósok és restaurátorok már a romváros új életét tervezik. Kürénét – a Mediterraneum térségének egyik legnagyobb romvárosát – számos veszély fenyegeti: fosztogatók, fegyveres harcok, elhanyagolás, hibás restauráció, és a megfelelő őrszemélyzet hiánya.

Küréné városát Szantorini szigetről érkező görög telepesek alapították i. e. 631-ben. A gyorsan növekvő település rövid idő alatt a görög kereskedelem egyik központjává vált, majd időszakonként részévé lett a Ptolemaiosz-dinasztia Egyiptomának. Uralkodója i. e. 96-ban végrendeletileg Rómára hagyta államát, a gazdag tartományt i. e. 74-ben szervezték provinciává.

A romváros területén számos klasszikus középület – agóra, színház, templomok, sírok, gümnaszion – található. A restauráció terveinek középpontjában az i. e. 6-ban épült hatalmas amfiteátrum áll.

A kaliforniai GHF (Global Heritage Fund) által vezetett összefogás célja a romváros állagmegóvása és részleges restaurációja, valamint líbiai személyzet kiképzése. Az összefogásban a Második Nápolyi Egyetem és a líbiai hatóságok is részt vesznek. Az előzetes felméréseket, a grafikai, illetve fotográfiai dokumentációt már elvégezték. A renováció hosszú távú célja, hogy a turizmus fejlődésével életre keltsék a helyi gazdaságot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A líbiai polgárháború fenyegeti Kürénét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra