Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Csehországban kárpótlást kapnak a kommunista rendszerrel szemben fellépők

2011. július 22. 10:10 MTI

Anyagi kárpótlást kapnak a jövőben a kommunista rendszerrel szemben ellenállást kifejtők bizonyos csoportjai Csehországban.

<

A jobbközép kormány javaslatára a képviselőház júniusi igenje után szerdán a szenátus is igent mondott, így a jogszabályt már csak Václav Klaus államfőnek kell aláírnia. A sokat vitatott törvény november 17-én, az 1989-es "bársonyos forradalom" 22. évfordulóján lépne életbe.

Az érintettek fejenként 100 ezer koronás pénzbeli kárpótlásra lennének jogosultak, míg elhalálozásuk esetén feleségük vagy férjük az összeg felét kapná meg. Amennyiben az érintettnek ma alacsonyabb a nyugdíja az átlagosnál, azt felemelnék az átlagos szintre.

Csehországban az I. világháború idején a létrehozandó csehszlovák köztársaságért különböző országokban aktívan harcolókat nevezik az első ellenállás résztvevőinek, míg a második ellenállás megnevezés a II. világháborús náciellenes harc résztvevőire vonatkozik. Az 1948-1989 között létező szocialista rendszer ellen aktívan fellépőket nevezik ma a harmadik ellenállás résztvevőinek.

A felsőházi szavazáskor a jelen lévő 71 szenátor közül 44-en támogatták a képviselőház által június közepén jóváhagyott javaslatot. A jobboldal kezdeményezésére elfogadott törvény létjogosultságáról évek óta éles vita folyt Csehországban. A baloldal és a történészek jelentős része szerint ugyanis 1948 és 1989 között Csehszlovákiában nem volt háborús helyzet, ezért indokolatlan ellenállásról beszélni.

Az első és a második ellenállás résztvevői háborúban és fegyverrel a kezükben harcoltak az emberi és nemzeti jogokért, ami nem mondható el a harmadik ellenállás résztvevőiről. Ebből kifolyólag a jogszabályban meghatározták a harmadik ellenállás különböző formáit is, illetve azt, kiket lehet és kiket nem lehet besorolni ebbe a kategóriába. Ilyen irányú tevékenységük ellenére sem lehet például besorolni az ellenállók közé azokat, akik a múltban tagjai voltak a kommunista pártnak, a népi milíciának (munkásőrség), a Nemzeti Front (Népfront) akcióbizottságainak és 1968 után a csehszlovák-szovjet baráti társaságnak.

A besorolási kérelmeket a védelmi minisztérium fogja elbírálni, mégpedig a volt állambiztonsági szolgálat (STB) levéltárát kezelő hivatal, illetve a kommunizmus bűntetteit vizsgáló hivatal szakmai álláspontja alapján. Egyelőre nem tudni, hány embert érinthet az új jogszabály.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Csehországban kárpótlást kapnak a kommunista rendszerrel szemben fellépők

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra