Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Emberi maradványokat találtak a skóciai Caithness vaskori lelőhelyén

2011. július 19. 11:54 BBC News

Emberi maradványokat találtak egy skóciai feltáráson. Az archeológusok egyelőre tanácstalanok a koponyadarabok és a lábszárcsontok korát illetően.

<

A régészek értesítették a hatóságokat a maradványokról, melyek korát radiokarbonos vizsgálattal határozzák meg. Andy Heald archeológus tájékoztatása szerint a férficsontok háromezer, de az is lehet, hogy csak ötven évesek lehetnek. Amennyiben a maradványok több ezer évesek, akkor feltételezhető, hogy azok egy halotti szertartás keretében kerültek oda. Heald hozzátette, hogy az első koponyák 19. századi felfedezésekor a helyiek kannibalizmussal hozták összefüggésbe a leleteket, illetve háborús trófeának gondolták a maradványokat; ez a fajta értelmezés a brit régész szerint képtelenség.

A brit archeológus elmondta, hogy a Caithness területén fekvő további lelőhelyeken emberi és állati (ló és kutya) maradványokat is találtak, melyeket háromszáz évvel a hely elhagyása után vihettek oda. Heald szerint talán egy megemlékező jellegű szertartás miatt szállíthatták a helyszínre a csontokat. Caithness sajátossága, hogy területén több vaskori kőház (broch) található, mint bárhol máshol Skóciában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Emberi maradványokat találtak a skóciai Caithness vaskori lelőhelyén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra